Tweede Kamer steunt mestwet

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel van staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken over wijziging van de Meststoffenwet aangenomen. Dit voorstel zorgt voor een mestverwerkingsplicht.

Mestverwerking
De invoering van een mestverwerkingsplicht houdt in dat veebedrijven, die hun mest niet binnen de normen die hiervoor gelden volledig op hun eigen grond kwijt kunnen, mest moeten laten verwerken. Doel van de verwerkingsplicht is dat de mest buiten de Nederlandse landbouw wordt afgezet, zodat er geen sprake meer is van een mestoverschot.

Ontheffing
Een Kamermeerderheid wil daarop een uitzondering maken. Bedrijven die hun overschot binnen een straal van 20 kilometer af kunnen zetten, krijgen een ontheffing voor de verwerkingsplicht. Er moet wel schriftelijk een mestafzet overeenkomst worden gesloten.

Voldoende verwerkingscapaciteit
Om het stelsel goed te laten functioneren, moet er voldoende verwerkingscapaciteit zijn. Het bedrijfsleven heeft hiervoor inmiddels plannen ingediend onder de titel 'Koersvast richting 2020'. Deze plannen worden nu door het Planbureau voor de Leefomgeving en Wageningen Universiteit beoordeeld.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer