Onvoldoende toezicht door hoge werkdruk

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) is door hoge werkdruk niet meer in staat goed toezicht te houden op voedselveiligheid en dierenwelzijn. Dat blijkt uit onderzoek dat Abvakabo FNV heeft laten doen onder medewerkers van de NVWA. “De status van exportland Nederland kan in gevaar komen,” aldus een respondent.

Te weinig mensen
De NVWA is de afgelopen jaren fors ingekrompen. Bijna 80 procent van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan dat de organisatie te weinig mensen heeft om het werk te doen. “Het aanzien, de autoriteit, van de dienst gaat met sprongen achteruit. Op veel terreinen worden mensen ingezet die amper kennis van zaken hebben en die door de gecontroleerde met een kluitje in het riet worden gestuurd,” laat een van de respondenten weten.

Achterstanden
Bijna 60 procent van de ondervraagden geeft aan de werkdruk (te) hoog te vinden. Zo’n 90 procent geeft aan dat hierdoor de inspectie van voedselveiligheid en dierenwelzijn te kort schiet.
Onder meer controles op het juist toepassen door bedrijven van diergeneesmiddelen, hormonen, bestrijdings- en ontsmettingsmiddelen worden te weinig gedaan. Medewerker NVWA: “De controles worden risico-gebaseerd opgezet waardoor andere relevante controles blijven liggen of niet meer worden uitgevoerd en pas bij incidenten worden opgeschaald.”

Zorgwekkend
Abvakabo FNV noemt het onderzoek zeer zorgwekkend. Mieke van Vliet, bestuurder bij Abvakabo FNV: “Onder druk van de politiek is de NVWA steeds verder uitgekleed. Minder mensen, minder toezicht en meer risico’s. Het is hoog tijd dat de politiek ingrijpt, voordat er ongelukken gebeuren.”

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer