Toezicht slachthuizen nog steeds onvoldoende

Het toezicht op slachthuizen is nog steeds beneden de maat. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. Ondanks het verbetertraject dat vijf jaar geleden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is ingezet, blijkt de kwaliteit van het toezicht niet voldoende.

Handhavingsattitude
Met name het toezicht en de handhaving in kleine en middelgrote slachterijen kent volgens Dijksma tekortkomingen. Overtredingen worden niet gezien of als zodanig onderkend. Als dat wel het geval is worden interventies te lang uitgesteld of helemaal achterwege gelaten.
Het gebrek aan handhavingsattitude wordt verweten aan een serie van oorzaken, zoals onvoldoende opleiding, tijdgebrek, te vaste en te weinig onverwachte inspecties, gewenning, te veel rompslomp voor interventie. Dijksma: “Mogelijk zijn de drijfveren om niet te handhaven sterker dan om wel te handhaven.”
Daarnaast is volgens Dijksma geen supervisie op het eigen werk en is er te weinig centrale sturing. Ook de overlegstructuur is voor verbetering vatbaar. Ook mankeert er iets aan de aggregatie van bevindingen op de werkvloer naar het managementniveau
Volgens Dijksma is het onontkoombaar dat er drastisch iets moet veranderen om na vijf jaar nu echt tot een structurele verbetering te komen. In 2008 zorgde het gelekte rapport ‘Modernisering activiteiten levende dieren en levende producten’ aan de stichting Varkens in Nood voor grote politieke ophef. Dat leidde tot twee onderzoekcommissies en diverse maatregelen en verbeteringen. Toch zijn de zaken nog steeds niet op orde, concludeert Dijksma. “Ik heb daarom besloten om direct in te grijpen en maatregelen door te voeren.”

Maatregelen
Dijksma wil binnen een half jaar verschillende maatregelen doorvoeren. Op de eerste plaats wordt het toezicht op slachtplaats geherstructureerd. Ook moet de capaciteit binnen de NVWA omhoog. De tarieven die de autoriteit doorberekent aan het bedrijfsleven worden kostendekkend. Bij mistanden worden sneller boetes opgelegd of wordt een bedrijf stil gelegd.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 8°
    20 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
Meer weer