Dierenwelzijnsrapport in teken herschikken

Ondanks jaren experimenteren met het houden van vleesvarkens in grote groepen en vele gesprekken met deskundigen, is nog niet aan te geven wat het ideale hok is. Dit is een van de bevindingen uit de jaarrapportage 2012 Beleidsondersteunend onderzoek Dierenwelzijn. Het project met de groepshuisvesting daarom met een jaar verlengd zodat op de praktijkbedrijven verdere metingen gedaan kunnen worden.

De Wageningen Universiteit wordt door het ministerie van Economische Zaken ingezet om het beleid rond dierenwelzijn met onderzoek te ondersteunen. Uit het verslag blijkt dat 2012 een jaar was dat gekenmerkt werd door veranderingen. ‘De val van het kabinet Rutte1 en de aanhoudende laagconjunctuur maakten dat partijen zich moesten herschikken’, schrijft Themaleider Dierenwelzijn Hans Hopster in het voorwoord.

Dieren beschermen bij brand
Stalbranden en de mogelijkheden om dieren beter te beschermen was een van de onderwerpen die onder de loep zijn genomen. Dit heeft een overzicht/risicoanalyse opgeleverd van de bestaande stallenbouw en stalinrichting.
Ook is gekeken naar beschikbare nieuwe materialen, technieken, inclusief een indicatie van de kosteneffectiviteit hiervan. Aan de hand van de adviezen die uit het onderzoek voortkwamen wordt het Bouwbesluit gewijzigd en aangescherpt. Ook komt er een aparte subcategorie voor het bedrijfsmatig houden van dieren.

Fitheid voor transport

De eindrapportage van het project ‘Criteria voor fitheid van transport’ heeft vertraging opgelopen omdat de verbetermaatregelen op controleposten nog niet in orde is waardoor de gegevensverzameling niet tijdig was afgerond. Het uiteindelijke doel is om te komen tot een gestandaardiseerd protocol dat internationaal gebruikt kan worden.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer