Voerwinst daalt door hitte

Stijging van de ruimtetemperatuur heeft een negatief effect op de voeropname en de groei van het varken en daarmee ook op de voerwinst. Dat meldt ForFarmers Hendrix.

Stijgt de temperatuur in een week van 20 ºC naar 30 ºC dan staat de voeropname en daarmee ook de groei onder druk. Bij zware varkens van 100 kilo kan de voeropname zelfs 1 kilo per dag verminderen. De voerwinst daalt hierdoor met €2,18. Voor lichtere varkens geldt een lagere derving op de voerwinst, maar het is duidelijk dat ook hier elke graad temperatuurstijging beter voorkomen kan worden.


?Ook bij zeugen vermindert de voeropname naarmate de buitentemperatuur de comforttemperatuur overschrijdt. Dit leidt volgens ForFarmers Hendrix tot een lagere melkproductie en bij langdurige hete periodes tot conditieverlies met verminderde vruchtbaarheid als gevolg.

Hier enkele tips om hittestress te voorkomen. 

Lees ook

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer