Uitbraken PED in VS

Recente uitbraken van Porcine Edipemische Diarree (PED) in de VS brengt deze veroorzaker van darmaandoeningen, die in Nederland al lange tijd niet meer voorkomt, hernieuwd in beeld. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Er zijn in de VS 265 uitbraken bekend (stand 5 juli). 

PED is een virusziekte bij varkens die diarree veroorzaakt door aantasting van het slijmvlies van de dunne darm. Het virus veroorzaakt bij zeugen en vleesvarkens vooral braken en diarree. Maar het kan ook gepaard gaan met sterfte van dertig tot honderd procent bij zuigende biggen tot een leeftijd van 14 dagen. 

PED is zeer besmettelijk en wordt gemakkelijk verspreid via varkens, mensen, mest, ongedierte en voertuigen. Behandeling van virusinfecties is in principe niet mogelijk en het ontbreekt volgens de GD nog aan effectieve vaccins.

Het virus werd voor het eerst in 1971 gemeld vanuit Engeland en heeft zich daarna over Europa verspreid als een epidemie, na immuniteitsopbouw is het verdwenen. In Nederland speelde dit eind jaren ’80, sinds begin jaren ’90 komt het als ernstig klinisch probleem niet meer voor.

In Azië is PED een algemeen voorkomende ziekte sinds 1982 en recent worden daar volgens de GD grote uitbraken gemeld. In China is sinds 2010 een toename in uitbraken gezien, die worden toegeschreven aan nieuwe virusstammen. 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer