Krachtige grote vleesverwerker is nodig

Voor de Nederlandse varkenshouderij is het van groot belang dat er een sterke vleesverwerkende sector in ons land blijft bestaan. Met een grote krachtige partij, bij voorkeur in Nederlandse handen. Dat concludeert Varkens uit een rondgang langs belangenbehartigers, varkenshandelaren en marktwatchers.

In Nederland neemt VION met ongeveer 7 miljoen slachtingen per jaar ongeveer de helft van het aantal in ons land geslachte varkens voor haar rekening. Maar VION verkeert in problemen en moet alle zeilen bijzetten. Het rechtvaardigt de vraag of de Nederlandse varkenshouderij ook zonder zo’n groot blok kan. Het antwoord is helder: nee.

Een grote marktpartij is nodig voor de voortrekkersrol, zij moet zorgen voor een sterke marktpositie en daardoor voor een betere verwaarding van de varkens. Volume alleen maakt echter niet gelukkig, bewezen de afgelopen jaren. VION maakte haar verwachtingen niet waar. Wil een groot blok haar rol goed kunnen spelen, dan is het nodig om de omvang rendabel te maken en de verdienmodellen goed over het voetlicht te brengen. En dat kan alleen als je zelfverzekerdheid uitstraalt.

Varkenshoudend Nederland heeft wel serieuze angst dat wanneer VION er niet in slaagt om de zaak weer op de rails te zetten, een buitenlandse partij een flinke vinger in de pap krijgt. Ze vreest nog minder grip op de prijzen en een naar het buitenland wegvloeiende werkgelegenheid.

Lees meer over dit onderwerp in de nieuwe editie van het blad Varkens.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer