Voldoende capaciteit om mest te verwerken

Er is in 2014 en 2015 voldoende capaciteit om het overschot van mest te verwerken. Na 2015 zijn er daarom geen dierrechten nodig. Dat staat in het rapport ‘Koersvast richting 2020: voortvarend in verantwoordelijkheid.’

De staatssecretarissen Dijksma (EZ) en Mansveld (I&M) vroegen het bedrijfsleven duidelijk te maken hoe de komende jaren aan de milieu eisen voldaan zal worden en daar een goed onderbouwd plan bij te leveren. Opstellers van het plan zijn LTO Nederland, COV, NZO, Cumela, TLN en Nevedi.

Aanpak per sector
De opstellers van het plan pleiten voor aandacht voor de verschillen tussen de sectoren. Er moet volgens hen ruimte zijn – zonder vrijblijvendheid- voor een eigen aanpak per bedrijf en sector.

Borging
Alle schakels in de keten moeten volgesn het plan hun verantwoordelijkheid nemen en  zelf zorgen voor borging. Hans Huijbers, LTO Duurzaam Ondernemen: “Een andere weg is er niet. We moeten ondernemers in positie brengen dat zij de ontwikkelingsruimte zelf kunnen verdienen. Bij het nemen van verantwoordelijkheid horen niet alleen mooie woorden maar ook transparante en geborgde ketens. Dat pakken we zelf op.”

Overheid
De opstellers vragen ook aandacht van het als wisselend ervaren overheidsbeleid. Dat werkt niet mee aan draagvlak en vertrouwen bij ondernemers. Consistent beleid en regelgeving die aansluit bij het ‘investeringsritme’ van ondernemers is noodzakelijk om de juiste beweging in gang te zetten en op tempo te houden.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer