Duurzamer varkensvlees in NL supermarkt

Nederlandse supermarkten verkopen per 1 juli 2015 alleen varkensvlees dat voldoet aan de criteria van het Beter Leven kenmerk met één ster. Dat hebben LTO Nederland en de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) afgesproken met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Hiermee geven de partijen invulling aan het streven om het gangbare vlees te verduurzamen, zoals in juni 2012 aangekondigd door het CBL. De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), die tot het laatst was betrokken bij de plannen, haakte op het laatste moment af.

Volgens Maarten Rooijakkers, LTO Varkens zijn Nederlandse varkenshouders blij met de afspraken. “Onze leden zullen de CBL inkoopvoorwaarden op waarde weten te schatten en de hogere eisen als een kans zien om voor een betere prijs voor hun varkensvlees te krijgen van de Nederlandse supermarkten.”

De belangrijke stappen op dierenwelzijn zijn dat uiterlijk in 2015 de varkens meer ruimte en afleidingsmateriaal krijgen. Vleesvarkens krijgen 25 procent meer ruimte en biggen tot 50 procent.

Ingrepen
?Voor een ingreep als het couperen van staarten worden ook eisen gesteld. De staart moet zo lang mogelijk blijven om op die manier het natuurlijk gedrag te bevorderen. Ingrepen zoals slijpen van tanden worden zo goed als uitgesloten. Het vervoer van varkens mag maximaal 6 uur duren  en de biggen mogen langer bij hun moeder drinken (gemiddeld 28 dagen). Met castratie wordt vervroegd helemaal gestopt (2014 in plaats van 2015) en er vindt strengere kwaliteitscontrole plaats op het drinkwater van de varkens. Doordat de kwaliteit van het drinkwater verbeterd, worden de dieren minder snel ziek.?

Antibiotica
?Op het gebied van gezondheid wordt sterk ingezet op verdere beperking van het antibioticagebruik. Dit dient per 2015 verlaagd te zijn met 70 procent ten opzichte van 2009 waardoor antibiotica nog maar incidenteel gebruikt wordt

Milieu
?Op milieugebied is onder andere afgesproken dat voor het voer van de varkens uiterlijk in 2015 100 procent verantwoorde soja wordt gebruikt. Ook zijn er normen gedefinieerd voor het verminderen van ammoniakemissie, broeikasgassen en fijnstofuitstoot en het gebruik van groene stroom. ?

De afspraken op een rij.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer