Een voorzitter neemt afscheid

Na zeven jaar neemt Wyno Zwanenburg afscheid als voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenhouders (NVV). “Het waren tropenjaren. Lange dagen, veel op pad en in het weekend veel lezen. Dat vraagt ook van het thuisfront veel."

Wyno heeft tijdens zijn voorzitterschap altijd veel waarde gehecht aan boeren die hem gevraagd of ongevraagd belden. “De gesprekken begonnen vaak met: ‘Ik was aan het schoonspuiten en zat te denken’. Ze vonden het belangrijk dat ik als voorzitter wist, hoe zij over bepaalde zaken dachten. ‘Kijk maar wat je ermee doet’, zeiden ze dan. Ik vind het heel belangrijk dat mensen de moeite nemen om dat te doen.”

Er is nog een ding dat Wyno graag zou willen oplossen voordat hij terugtreedt: de issues rondom de uitbraak van dierziektes. “Daar houd ik oprecht mijn hart voor vast. Brussel trekt zich ook terug op dit dossier. Het risico ligt dus bijna helemaal bij de sector en feitelijk helemaal bij de varkenshouder. Vaccineren levert geen oplossing zolang er geen oplossing is voor de afzet van gevaccineerd vlees. NGO’s kunnen daar ook een rol in spelen, door aan te dringen op acceptatie van vlees van gevaccineerde dieren tegen een reële prijs.”

Na deze periode wil Wyno meer aandacht geven aan het bedrijf thuis en zijn privé situatie. Daarna ziet hij wel wat er op zijn pad komt. “Politiek is leuk, ik heb ook altijd met veel plezier lobbywerk gedaan in Den Haag en Brussel. Ook hier sluit ik niets uit.”

In de nieuwe editie van Vakblad Varkens stellen tien betrokkenen uit de sector Wyno nog een laatste vraag. Over actuele onderwerpen én over zijn persoon. Op www.varkens.nl is volgende week een filmpje te zien van dat interview.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer