Regelmatig test op MRSA

Het praktijknetwerk ‘MRSA vrij’ gaat met samen met de Brabantse Provinciale Raad Gezondheid kijken of het mogelijk is om varkenshouders regelmatig te testen op het wel of niet dragen van de vee-gerelateerde MRSA. Dat is de uitkomst van een discussie, begin deze week, op het bedrijf van Eric en Ine van den Heuvel in Nistelrode. Vertegenwoordigers van de humane gezondheidszorg kwamen op uitnodiging van het netwerk eens kijken naar de dagelijkse praktijk op een varkensbedrijf.


De vee-gerelateerde MRSA is zeker in Noord-Brabant een behoorlijk probleem. In bijvoorbeeld de ziekenhuizen in Den Bosch en Uden is 90 procent van de aangetroffen MRSA-bacteriën afkomstig van veebedrijven. Ziekenhuizen zien zich genoodzaakt om hiervoor maatregelen te nemen. Maatregelen waar varkenshouders, gezinsleden en medewerkers meestal onaangenaam tegenaan lopen wanneer zij te maken krijgen met een geplande of niet geplande ziekenhuisopname.

Aparte behandeling
Het Bernhovenziekenhuis in Uden en het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch hebben al ervaring met een systeem waarin patiënten voor een geplande opname worden getest op MRSA. Een negatieve uitslag is drie maanden geldig. “Deze Patiënten worden bij opname voor de zekerheid nog een keer getest, maar krijgen geen aparte behandeling,” aldus hygiënist Jamie van Meekelenkamp. Patiënten met een positieve uitslag krijgen wel een aparte behandeling in het ziekenhuis, maar zij weten dat vooraf. Dit systeem werkt alleen bij geplande ziekenhuisopnames.
Varkenshouder Piet Zebregts, lid van het netwerk vroeg zich op de bijeenkomst af of varkenshouders, gezinsleden en medewerkers niet een soort vrijwaring kunnen krijgen wanneer ze MRSA-vrij zijn. In de praktijk betekent dit dat ze vier keer per jaar worden getest. Henk Jans, milieuarts bij de GGD, vindt dit geen gek idee. “Nu hebben we bij de test in het ziekenhuis een end-of-pipe benadering. Zoönosen moeten we eigenlijk veel vroeger monitoren.”

Kosten
Grote vraag is of dit een uitvoerbaar plan is en wie de kosten, 120 euro per onderzoek, gaat betalen. De varkenshouders zijn niet direct bereid deze kosten te dragen. Zijn wijzen er op dat het de ziekenhuizen veel geld scheelt wanneer zij tijdig weten of een patiënt wel of niet drager is van de vee-gerelateerde MRSA. Het Netwerk MRSA vrij wil ook graag onderzoeken of het niet mogelijk is een fonds te vullen waaruit varkenshouders beloond kunnen worden wanneer zijn MRSA-vrij zijn. De zorgverzekeraars zouden hier ook fors aan moeten mee betalen.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer