Rentabiliteit zeugen stijgt

 De waarderingsnormen voor de rentabiliteitsindex voor zeugen zijn in 2012 enorm toegenomen. Dit blijkt uit de geactualiseerde waarderingsnormen voor de varkenshouderij. Reden voor de toename zijn de hogere prijzen voor zowel biggen als slachtzeugen.

Vooral de waarde van een 0,01 hoge worpindex is substantieel gestegen omdat het saldo van zeugen het afgelopen jaar hoog was. Bij vleesvarkens zijn de waarderingsnormen minder veranderd doordat hierbij het saldo veel minder steeg.

Betere aansluiting
De waarderingsnormen voor de varkenshouderij worden ieder jaar in opdracht van het Productschap Vee en Vlees (PVV) berekent door Wageningen UR Livestock Reseach. Basis van de berekeningen zijn de Kengetallenspiegel 2012 en de KWIN-Veehouderij.
Het productiegetal werd deze keer voor het eerst berekend op basis van het prijsniveau van oktober 2012 tot en met maart 2013. Zo sluit het beter aan op de verwachtingen voor 2013. Dit heeft het meeste effect op de waardering van de 0,01 EW. Die komt nu uit op 0,27 euro, een stijging van vijftig procent.

Meer over de waarderingsnormen u hier.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer