Brabant roemt Walnoot en Wilg

De provincie Noord-Brabant is erg te spreken over Educatieboerderij ‘Walnoot en Wilg’ van Frances en Kees Scheepens in Best. Het bedrijf is uitgeroepen tot ‘Groen bedrijf van de maand februari’ omdat het de zorg voor natuur en landschap combineert met economische initiatieven.

De familie Scheepens houdt in Best al jaren varkens van het Duke of Berkshire ras. Ze zet het vlees van deze varkens af bij de horeca en via de eigen boerderijwinkel. Scheepens heeft op het bedrijf een innovatief systeem bedacht waarbij hij de intelligentie van varkens benut om de emissie van ammoniak terug te dringen. Door de varkens te belonen met citroensnoepjes stuurt hij het mestgedrag van de varkens. Urine en mest komen zo op verschillende plekken in de stal terecht en dat beperkt de ammoniakvorming en dus de ammoniakemissie.
Scheepens hoopt met Europese subsidie dit systeem verder te ontwikkelen. De provincie Noord-Brabant wil met het initiatief ‘Groen bedrijf van de maand het idee uit de wereld helpen dat natuur en milieu altijd geld kosten en economie geld oplevert.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer