Nieuwe kadaver-opslagsystemen

LTO en Rendac introduceren twee nieuwe kadaver opslagsystemen: de KADANS kantelcontainer en KADANS koelkelder. Varkenshouders kunnen hiermee op een veiligere en meer hygiënische manier kadavers aanbieden. Door te werken met grote gekoelde containers liggen er geen kadavers meer aan de weg en kan de ophaalfrequentie omlaag naar eens in de twee weken.


Een andere wijze van kadavers ophalen was hard nodig vond varkenshouder Gerbert Oosterlaken. Hij klopte bij LTO aan en ook daar vond men de wijze van aanbieden niet meer van deze tijd. Samen met Rendac, LTO, Coolworks en een aantal andere varkenshouders, waaronder Mark van Dijk, is er de afgelopen jaren gewerkt aan nieuwe mogelijkheden.
De ontwikkelaars wilden er voor zorgen dat kadavers uit het zicht blijven van publiek en ook hygiënisch werken was een belangrijk punt. Dat wil zeggen geen direct contact meer tussen kadaver en grijper. De nieuwe werkwijze moest beter zijn voor de dier- en volksgezondheid.


Uit het ontwikkeltraject zijn twee opties naar voren gekomen: de KADANS kantelcontainer met koeling en de koelkelder met opslagbakken. De systemen zijn het afgelopen jaar door 13 veehouders (varkens en pluimvee) getest en hoog gewaardeerd voor arbeidsgemak en hygiëne.


Normaal gesproken moeten grote kadavers de volgende werkdag worden opgehaald. Wegens de positieve resultaten op het gebied van hygiëne is voor gekoelde containersystemen (max 10 graden) een uitzondering gemaakt. Grote kadavers mogen op een vaste ophaaldag eens in de 14 dagen worden opgehaald. Dat geldt niet alleen voor de KADANS-systemen, maar voor alle containersystemen met koeling. Ze moeten wel gecertificeerd zijn als hijswerktuig en jaarlijks worden gekeurd.


Bekijk hier de fotoreportage over de nieuwe containersystemen. De nieuwe tarieven voor het ophalen van kadavers staan hier.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer