Sterksel onderzoekt stikstofgasschuim

Varkens Innovatie Centrum Sterksel gaat het gebruik van stikstofgasschuim voor euthanasie onderzoeken. Bij deze methode raken de dieren volgens ontwikkelaar N2GF snel verdoofd door een overmaat aan stikstof. Ze sterven vervolgens binnen korte tijd, zonder dat ze uit de verdoving ontwaken.

Op 1 januari werd een EU-verordening van kracht die aangeeft wanneer en met welke methoden euthanasie door de varkenshouder is toegestaan.  
In de verordening staat de kopslag nog genoemd als methode om biggen tot vijf kilo te doden. Maar deze wijze mag niet routinematig worden toegepast, als er ook andere methoden beschikbaar zijn.

Naast stikstofgasschuim is er ook een niet-penetratief schietmasker in ontwikkeling voor het euthanaseren van biggen.

Bij de methode met stikstofgasschuim komt het dier in een ton onder een minstens 60 centimeter dikke laag schuim (grote bellen). De grote bellen zijn volledig gevuld met stikstof, waardoor het dier 98 procent stikstof inademt. Hierdoor daalt het zuurstofgehalte in het bloed heel snel en raakt de big verdoofd. Vervolgens sterft het dier zonder uit de verdoving te ontwaken. 

Bij Sterksel worden de effecten op de dieren en de betrouwbaarheid van de apparatuur onderzocht. Ook worden de werkwijze en eventuele risico’s vastgelegd. Het onderzoek start begin januari. 

N2GF hoopt dat het stikstofgasschuim over een half jaar verkrijgbaar is. 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer