Nieuw schietmasker in ontwikkeling

Er is een niet-penetratief schietmasker in ontwikkeling voor het euthaniseren van biggen die uitzichtloos lijden. Het masker werkt met één harde klap. Het dier word verdoofd én gedood in een handeling. Een penetratief schietmasker werkt alleen als verdoving. Daarna is het nog nodig om het dier te laten verbloeden of te doden door een riet in het schietgat te steken.

Op dit moment is het niet-penetratieve schietmasker nog niet toegelaten. In Canada en Engeland loopt een onderzoek naar deze methode. Volgens onderzoeker Marien Gerritzen, die zich bij Wageningen Universiteit onder andere bezig houdt met euthanasiemethoden, is het nog onduidelijk of de methode altijd goed werkt. Mogelijk is de methode alleen betrouwbaar tot een bepaalde leeftijd, omvang of gewicht.

Mocht de methode effectief blijken, dan zou het niet-penetratief schietmasker een alternatief kunnen zijn voor de kopslag. Volgens de EU verordering die 1 januari van kracht wordt, mag de kopslag alleen nog gebruikt worden om biggen tot vijf kilo te doden. Maar deze methode mag niet routinematig worden toegepast als er ook andere methoden beschikbaar zijn. 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer