Groot compliment

Een jaar eerder dan vanuit Den Haag was opgelegd, heeft de Nederlandse varkenshouderij het antibioticagebruik al met meer dan 50 procent teruggedrongen. De sector verdient daarmee een groot compliment. Hetty van Beers, directeur van de Autoriteit Diergeneesmiddelen, deelt dit compliment deze maand in Vakblad Varkens dan ook terecht uit.

Natuurlijk zijn er nog steeds bedrijven die te veel antibiotica gebruiken en op dit terrein nog een serieus probleem hebben. En er zijn ook vast mensen en groeperingen die dat feit graag onder de aandacht willen (blijven) brengen. Maar dat doet niets af aan de prestatie de sector als geheel heeft bereikt. Daar past ook trots.

Want vergeet niet: zo vanzelfsprekend is het niet dat de varkenshouderij gestelde doelen haalt of op tijd klaar is voor de invoering van nieuwe regels. Meer dan eens was de sector kampioen in het vragen en krijgen van uitstel bij het invoeren van strengere eisen. Belangenbehartigers deden daar meer dan goed hun best voor en ze kregen vaak ook nog gelijk.
Sommige ondernemers (en adviseurs) werden er echter ook lui en terughoudend van. Doe nog maar niet zoveel, want het wordt straks toch weer anders en de soep wordt vast niet zo heet gegeten. Het maatschappelijk belang en de volksgezondheid bleken echter voldoende reden om het antibioticagebruik snel en adequaat aan te pakken. Gelukkig maar.

Het succes rond antibiotica is ook een belangrijke mijlpaal omdat het aanpakken van dit probleem toch minder moeilijk was dan menigeen dacht. Ook Hetty van Beers geeft toe grote twijfels te hebben gehad toen ze de eerste keer over die 50 procent reductie hoorde. Het bleek toch mogelijk. Wat niet wil zeggen dat het eenvoudig was. Natuurlijk vergde het van sommige ondernemers rigoureuze veranderingen in het management en in het eigen gedrag. Maar het werd wel gehaald.

Als de sector verstandig is, neemt ze in de toekomst bij andere thema’s net zo’n houding aan. Niet bij iedere oprisping vanuit Den Haag of maatschappelijke organisaties direct in de kramp schieten, maar eerst eens goed kijken naar de achtergronden van de onrust of maatregelen.

Want hoe je ook went of keert er komt nog het een en ander op de sector af. Regeringspartij PvdA wil een wet op vrije uitloop en ook het couperen van de staarten komt vandaag of morgen ongetwijfeld weer vol op de agenda. Het zou de sector sieren, hoe moeilijk misschien ook, met nieuwe uitdagingen en maatschappelijke signalen net zo om te gaan als met het antibioticagebruik.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer