Energie neutraal over vier jaar

Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) wil dat alle aangesloten varkensboerderijen in 2016 gezamenlijk volledig energie neutraal werken. Dat is een van de aangescherpte criteria voor het keurmerk die woensdag door KDV zijn gepresenteerd.

Het energie neutraal werken moet worden bereikt door energiebesparing in combinatie met het zelf opwekken van duurzame energie. Jaap de Wit: “We formuleren niet alleen criteria, maar geven concrete steun bij het doorvoeren van innovaties.”

Het KDV heeft daarvoor het investeringsfonds Energy Services Company in het leven geroepen. Het fonds van een half miljoen euro is opgericht in samenwerking met de Rabobank en moet boeren ondersteunen bij energiebesparende investeringen.“Dankzij het fonds kunnen we indrukwekkende resultaten boeken. We zetten hiermee echt een nieuwe standaard in de markt,” aldus Jaap de Wit.
De terugbetaling aan het investeringsfonds kan de boer volledig bekostigen uit de structurele energiebesparingen. 

Naast het de energie neutrale varkensboerderij staan ook natuurlijk gedrag, 90 procent antibiotica-reductie en het voorkomen van onnodige stress centraal in de nieuwe, aangescherpte criteria.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer