Ons Opa

Deze week stierf mijn opa (98) na een kort ziekbed. Hij heeft een mooi lang leven in goede gezondheid gehad. Daar zouden we allemaal voor willen tekenen. Hij laat een 92-koppige familieschare achter. De laatste weken sloeg kanker hard toe. Gelukkig is verder lijden hem bespaard. Hij wilde niet afhankelijk zijn van zorg. Hij wilde zijn eigen boontjes doppen.

Mijn opa kon prachtige verhalen over vroeger vertellen. Over de eerste auto (van de dokter) in het dorp. Over de eerste televisie in de omgeving, waar veel mensen natuurlijk kwamen kijken. Over de aanleg van elektriciteit en de mogelijkheden die daardoor kwamen. Mogelijkheden die ze nooit voor mogelijk hadden gehouden. Over een hele lange leren jas, voor in de winter op de brommer naar de ‘romfabriek’. Over de rijkdom van een sinaasappel, want die hadden ze meestal niet en die schenen toch heel erg gezond te zijn. Over de natuur en het weer. Ach, eigenlijk kon je het zo gek niet verzinnen of opa kon er over meepraten. Niet zomaar wat kletsen. Nee, hij wist er zinnig over mee te praten. Hij had zich er in verdiept en wist zijn mening klip en klaar te vertellen. Ik bewonderde opa voor zijn feitenkennis en hoe hij alles boeiend wist over te brengen. Altijd met de boodschap: ‘Wees tevreden, we hebben het goed!’

Hij had vroeger kippen en varkens en over de varkenshouderij was hij ook duidelijk: “Dat kan niet zo doorgaan, de maatschappij wil dit niet meer. Marijke ga toch (wat) anders doen....”

Opa had een enorme brede interesse. Hij wist heel veel van de agrarische sector, maar kon ook met ieder ander praten. Over wat de ander bezig houdt, wat hen beweegt. Hij hield zijn oren en ogen open voor de ander, ‘je kunt er altijd van leren’. Die onbegrensde interesse is een rijkdom!

“Marijke, er gaat nog veel veranderen in de varkenshouderij, maar ook in de hele wereld.” Dat was de strekking van ons laatste gesprek een paar weken geleden. Ik kon dat toen alleen maar beamen. Want ik voel(de) dat ook zo. De wereld om ons heen verandert snel. Internet en sociale media maken de wereld anders. Mensen krijgen sneller en op een andere manier informatie en invloed. Is dat slechter? Nee, dat geloof ik niet. Ik geloof dat we er beter uit kunnen komen. Ook in de varkenshouderij, als we onze blik verruimen en de onbegrensde oprechte interesse (zoals die van opa) te pakken hebben en houden. Dan kunnen we van internet en sociale media een kans maken. Ik denk dan aan een websites, webshops, facebook, twitter, webcams, QR-codes, enz. De consument kan leren van de varkenshouderij en wij kunnen van de consument leren wat zij een meerwaarde vinden.

Dank opa , dank !
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer