Eiwitarm voer reduceert ammoniakemissie

Verlaging van het eiwitgehalte in voer reduceert de ammoniakemissie met ongeveer 14 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research. De effecten werden onderzocht met eiwitarm voer zonder en met gedeeltelijke vervanging van calciumcarbonaat door calciumchloride.

Op vier bedrijven zijn emissiemetingen uitgevoerd. Twee van de bedrijven hadden traditionele huisvesting en de andere twee emissiearme huisvesting. Het effect van een emissiearme voervariant werd binnen elk bedrijf vergeleken met een gangbaar voer als controle. Bij het emissiearme huisvestingssysteem was de methaanemissie 84 procent lager dan bij het traditionele huisvestingssysteem.

De geuremissie bij het eiwitarmevoer was 19 procent lager dan bij het controlevoer. Gedeeltelijke vervanging van calciumcarbonaat door calciumchloride in het voer had geen effect op de ammoniakemissie.

Eiwitarmer voer zou een interessante en kosteneffectieve maatregel kunnen zijn voor bedrijven die erin slagen het eiwitarme voer toe te passen zonder daling van de groei en voerconversie. Het Productschap Vee en Vlees en het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie hebben het onderzoek gefinancierd.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer