Passie in praktijk

Een week of twee geleden zette ik een foto op twitter van mijn auto, met daarop de sticker Passion for Pigs. De sticker, een initiatief van onder andere Varkens Vandaag, werd gratis verspreid via Varkens. Ik vond het zo’n sympathiek initiatief, daar kon ik geen nee tegen zeggen. En daar dachten meer mensen zo over. Vanaf de dag dat de sticker bezorgd was, verschenen op twitter allerhande grappige en stoere foto’s van de sticker met #passionforpigs. En nog steeds is er vraag naar nieuwe stickers en komen er foto’s binnen.
Tegelijkertijd werd er op twitter hevig gediscussieerd over het interview dat wij hadden met varkenshoudster Elly Michiels-Fleuren, die zich hardop afvroeg of AH zich wellicht schaamde voor varkenshouders en ze daarom uitsloot van deelname aan de open dagen die zij organiseerde bij haar toeleverende boeren en telers.
Twee voorbeelden van passie in de varkenshouderij. De moeite nemen om een originele foto te maken en te versturen enerzijds en de verontwaardiging hebben over iets waardoor je geraakt wordt anderzijds.
Ik vond het heerlijk om te zien dat die passie er nog steeds is bij heel veel varkenshouders. En dat ze die passie ook steeds vaker willen delen en durven uitstralen. Passie en het delen daarvan is een belangrijke voorwaarde voor succesvol ondernemen.
Voorbeeld daarvan zijn de 38 zichtstalhouders die hun deuren volgend weekend open zetten voor publiek. Zij hebben zonder twijfel een overtuigde passie voor hun vak, anders zouden zij er niet voor kiezen hun bedrijf open te stellen voor bezoekers. De kans is aanwezig dat er ook een hele kritische tussen zit. En die moet je ook gewoon te woord kunnen staan. Geloven in eigen kracht is dan een voorwaarde voor een gelijkwaardig gesprek.
Ik vind dat we als varkenssector heel erg trots moeten zijn op deze mensen. Zij zetten zich dag in dag uit in voor een algemeen belang. Ze worden daar zelf niet direct beter van in economisch opzicht, maar voelen zich verantwoordelijk voor een groter geheel. Zeker in tijden van maatschappelijk en economische druk is dat iets om waardering voor te hebben. Als varkenshouder, maar zeker ook als erfbetreder: iemand die ‘verdient’ aan de varkenshouder. Voor het gemak schaar ik mezelf daar ook maar even onder.
Ik heb al gezien dat er heel veel mensen uit de periferie rondrijden met een Passion for Pigs-sticker op hun auto. Prima, maar misschien wordt het tijd om daar ook verantwoordelijkheid voor te nemen. Die zichtstalhouders kunnen alle hulp gebruiken om die 40.000 bezoekers op een goede manier te ontvangen.
Daarom voeg ik de daad bij het woord door op zondag 9 september een zichtstalhouder te helpen bij de ontvangst van bezoekers. En ik vind eigenlijk dat dat heel normaal zou moeten zijn voor elk van mijn ‘collega’s’ die dagelijks het erf betreden. Dan pas breng je echt je passion for pigs in praktijk.

Janneke Janssens
hoofdredacteur Varkens

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer