Eerst zien, dan geloven

De politici die gisteravond meededen aan het landbouwdebat, hebben onvoldoende overtuigd. Eerst zien, dan geloven. Dat vinden twee varkenshouders die gisterenavond het landbouwdebat bezochten in De Meern. Piet Zebregts uit Gilze en Dick Bunskoek uit Dalerveen vonden het een zinvolle avond, maar een definitieve beslissing over op wie ze gaan stemmen hebben ze nog niet gemaakt.
“Politici beloven van alles. Laat ze eerst maar eens iets waarmaken”, zegt Dick Bunskoek (1560 vleesvarkens). Piet Zebregts (350 zeugen die hij zelf afmest) is het met hem eens. Hij had het liefst gezien dat de voorgangers van de nieuwe landbouwwoordvoerders er ook bij waren. “Moeten ze dan maar eens vertellen wat ze anders gaan doen.”
Niet alleen de politiek, maar de hele samenleving staat te ver af van de voedselproductie, stelt Bunskoek. “Dat krijg je niet meer teruggedraaid”, vreest hij. De linkse partijen willen 10 procent minder dieren en een hogere marge voor de boer. “Dat klinkt goed. Maar als wij de enige in Europa zijn die zich daar netjes aan houden, dan schroeven ze in Duitsland en Polen gewoon de productie op. Dan gooien wij onze eigen glazen in. Ik ben bang dat Groen Links, D66 en de SP in Brussel met de grond gelijk worden gemaakt met hun plannen. Die weg moeten we dus maar niet inslaan.”
Beide varkenshouders weten nog niet op wie ze gaan stemmen, maar links heeft hen niet weten te overtuigen. “De SGP staat het dichts bij mijn mening. Maar zij hebben maar twee zetels en een aantal andere standpunten waar ik het absoluut niet mee eens ben. Het zal dus de kant op gaan van de VVD of het CDA”, denkt Dick Bunskoek. Piet Zebregts is er nog niet uit. “Links wordt het zeker niet. Op het debat zeiden de politici dat we hun programma maar eens moesten lezen. Dat ga ik nu maar doen. Dankzij het debat heb ik er nu wel een beeld bij de namen.”
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer