Voerwinst of voerverlies?

Wie zijn kritische voerwinst niet kent, kent zijn huidige positie niet en weet niks van zijn toekomst. Toch ligt een groot aantal varkenshouders stuurloos op een grote oceaan.
De varkenshouderij kent grote prijsschommelingen binnen het jaar. In de zeugenhouderij waren de opbrengstprijzen in de eerste maanden van 2012 een stuk hoger dan in de afgelopen maanden. In de vleesvarkenshouderij is het beeld andersom.
De verschillen tijdens het jaar en over de jaren zijn groot, getuige de cijfers van de laatste jaren.


De gemiddelde voerwinst is de laatste 6 jaren € 500,- per zeug geweest. Wat opvalt, zijn de verschillen binnen het jaar. Hier liggen verschillen in de hoogste en de laagste voerwinst binnen een maand van rond de € 500,- per zeug op jaarbasis.
De rendementen in de sector zijn laag. De schommelingen in opbrengsten en kosten zijn daarentegen erg groot.
Het beheren van de geldstroom wordt daarom niet alleen belangrijker, maar ook steeds moeilijker. Ook neemt het belang toe van het weten waar je staat en wat er de komende maanden gaat gebeuren.De voerwinst over 2012 komt boven het gemiddelde van de laatste jaren. Toch overheerst niet het gevoel dat er geld verdiend wordt in de sector.
Ik vind dat we daarom onze kritische voerwinst inzichtelijk moeten maken. Dat is die voerwinst waarbij we aan alle verplichtingen kunnen voldoen. Ik maakte onderstaande uitwerking voor een gezinsbedrijf.  


Bedrag in € / zeug incl. BTW
Gezondheid                            65
Water en energie                   65
KI en overige veekosten       45
Arbeid                                    100
Rente                                       75
Onderhoud en machines    35
Aflossing                               125
Algemene kosten                  30
Mestkosten                             60


Kritische voerwinst              600


Hieruit zijn een aantal conclusies te trekken:
Bij een gemiddelde voerwinst van € 500,- (100 procent) moest dit bedrijf de laatste jaren 120 procent halen om alles te kunnen betalen.
Dit jaar is er op het gemiddelde bedrijf € 27,- ruimte voor betaling crediteuren of onttrekkingen of extra reserveringen. In juli 2012 komt het bedrijf € 6,- per big of € 171,- per zeug op jaarbasis tekort om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen.


Door de kritische voerwinst te weten voor het eigen bedrijf en deze te vergelijken met die van collega’s, deze te staven aan de realisatie van elke maand en te spiegelen aan de voerwinst de laatste jaren weet u waar u staat. Ook heeft u direct zicht op wat de komende maanden of het lopende jaar u brengt.


Te weinig varkenshouders kennen dit getal voor hun bedrijf. De sector kijkt te veel naar technische kengetallen of de behaalde voerwinst. Het benodigde kengetal gaat, als het aan mij ligt, worden wat u aan voerwinst nodig heeft om alles te kunnen voldoen. Het lijkt mij een mooie uitdaging om naast de behaalde voerwinst de komende jaren het getal kritische voerwinst op alle resultatenoverzichten te krijgen. Dan heeft u op deze woelige oceaan, waar de varkenshouderij in verkeert, weer een roer in handen.


 


 


 


 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer