Op excursie

Wij waren best benieuwd naar wat er komt kijken bij het maken van Vakblad Varkens. En toevallig was Janneke op zoek naar een klankbord. Met twaalf varkenshoudsters waren we te gast bij de redeactievergadering. Wij mochten meepraten over de invulling van de uitgave van augustus.


Om half tien was de club compleet. De vergadering was bij Senefelder Misset BV in Doetinchem waar Varkens wordt gedrukt . Met veertien vrouwen en vier mannen waren de vrouwen in de meerderheid. Wat onwennig en met een beetje spanning zat de grote groep vol kennis, nieuwsgierig en enthousiasme bij elkaar. Eerst een voorstelrondje , een kop koffie en daarna een inleiding van Janneke. Zij heeft als hoofdredactie de touwtjes in handen. Aan de hand van een PowerPoint vertelde zij over het vakblad Varkens en de werkwijze van de redactie. Met het aantal mensen die meewerken aan het blad kwam ze uit op wel twintig.


In de uitgave van augustus staat vruchtbaarheid centraal. Een belangrijk onderwerp, het wiel van je bedrijf. Als dat niet draait staat alles stil. Het thema werd onderverdeeld in vier onderwerpen. Ook wij werden in vier groepen verdeeld van drie varkenshoudsters en een redactielid. Per groep gingen we brainstormen over een van de onderwerpen. Wat zouden WIJ willen lezen in het blad van augustus? Wat voor verhalen, bedrijfsreportages en nieuws? Waar worden we door geprikkeld, herkennen we onszelf in en waar kunnen we echt wat mee?


Dat zijn echte verhalen, verhalen uit de praktijk. Hoe het moet dat weten we vaak wel. Maar de praktijk kent beperkingen. Creatieve oplossingen, daar zitten we op te wachten! Ik zat in het groepje bij Arend Waninge en ons onderwerp was beren.


Ik ben gek op beren. Elk zeugenbedrijf heeft wel een of meerdere zoekberen. Vaak verblijven ze in uitstekende lounge ruimtes en hebben een verzorging en baan om van te dromen. De zeugen entertainen en flink veel stinken, dan ben je als beer uitermate geschikt. Vaak hebben ze een naam. Deze is standaard,vernoemd of heel hip. Ze zijn slim, hebben hun gewoontes en bijzonderheden.


Maar het onderwerp verwijst ook na het nageslacht van de biggen. Welke beer kies je? Waarom? Wat voor match geeft? Genoeg stof om over te schrijven. Vele A4 ‘tjes werden er volgeschreven. De redactie was er na afloop een beetje stil van. Zoveel ideeën en prikkels, in gedachten zaten ze al keuzes te maken voor het nieuwe blad


Na de lunch kregen we een rondleiding van anderhalf uur door de enorme drukkerij. Van de kantoren tot de persen. Er worden zevenhonderd bladen gedrukt. Indrukwekkend om te zien! Nu waren wij er een beetje stil van. Nog even een glas drinken,na praten, en daarna naar huis.


De redactie van Varkens heeft onze aanwezigheid als waardevol gezien want ze nodigen vanaf nu ook andere studieclubs uit om met de redactie te brainstormen. Ik vond het een erg leuke en zeer leerzame ervaring, dus ik zou zeggen; grijp die kans!


Het blad Varkens zal ik met andere ogen gaan lezen. Zeker het nummer van augustus, ik hoop dat het een topuitgave wordt!

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer