Mestgebruikers moeten het voortouw krijgen

Het mestdossier kan alleen gesloten worden als niet de producenten, maar de gebruikers van mest het voortouw krijgen. Dat stelt CLM in het rapport Van mestbeleid naar bemestingsbeleid. Nodig daarvoor is evenwicht op de mestmarkt, zodat gebruikers weer gaan betalen voor waardevolle, al dan niet bewerkte dierlijke mest. Dat bevordert volgens het kennis- en adviesbureau een optimaal gebruik met lage emissies


Nu wordt het bemesten volgens het bureau vaak gebaseerd op generieke gebruiksnormen in plaats van de specifieke gewasbehoeften. Het mestbeleid zou volgens het CLM niet gedragen moeten worden door regels maar door een goede bemestingspraktijk. Als de overheid evenwicht krachtig stimuleert, kan de sector de resterende verantwoordelijkheden op zich nemen.


Veehouders en mestdistributeurs/-verwerkers moeten zich volgens het bureau meer vraaggericht gaan opstellen, terwijl gebruikers van mest actief moeten gaan sturen. In het kader van ketenverantwoordelijkheid zouden afnemers van landbouwproducten ook mee moeten gaan sturen.


Het huidige en het komende mestbeleid ondersteunt volgens CLM deze aanpak maar ten delen.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer