Voer heeft invloed op geur

Het voersysteem en het gedrag van beren hebben invloed op het voorkomen van afwijkende geur. Dat blijkt uit een enquête van stuurgroep Beren Onderweg onder ongeveer 100 berenhouders.


Op bedrijven die brijvoer verstrekken of uit een lange trog voeren blijken minder beren een afwijkende geur te hebben dan bedrijven die droogvoer verstrekken of uit een droogvoerbak voeren. Verder is het aantal beren met een afwijkende geur kleiner op bedrijven waar de varkenshouder minder agressief gedrag van zijn beren ervaart. Varkenshouders die meer agressief gedrag van de beren ervaren, geven ook aan meer hokbevuiling te hebben. Varkenshouders die hun beren beperkt voeren aan het eind van de vleesvarkensperiode, ervaren gemiddeld meer agressief gedrag van de beren op hun bedrijven.


Op een aantal varkensbedrijven dat beren houdt, komt veel springgedrag en agressief gedrag voor. Op andere bedrijven komt dit vrijwel niet voor.  Ook zijn er tussen bedrijven grote verschillen in het percentage beren met berengeur aan de slachtlijn (variatie van 0-10%). De stuurgroep gaat ongeveer 70 vleesvarkensbedrijven bezoeken om de succes- en risicofactoren voor ongewenst berengedrag en voor berengeur te onderzoeken. In de loop van augustus, als alle bedrijfsbezoeken zijn uitgevoerd, wordt nagegaan welke relaties er zijn tussen enerzijds bedrijfsuitrusting en bedrijfsvoering en anderzijds berengedrag en berengeur.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer