Onzekerheden nieuw mestbeleid

Er is nog veel onzeker over de praktische uitvoerbaarheid van het nieuwe mestbeleid, dat zegt brancheorganisatie Cumela. Varkenshouders moeten volgens het nieuwe mestbeleid een percentage van het bedrijfsoverschot verplicht verwerken of exporteren. De veehouder moet hiervoor een mestverwerkingsovereenkomst afsluiten met een verwerker.

Huidige mestverwerkers, zoals de producenten van mestkorrels, van mineralenconcentraten, kalvergierbewerkingsinstallaties, producenten van champignonsubstraat en co-vergistingsinstallaties vallen volgens Cumela niet onder de definitie van mestverwerking volgens het wetsvoorstel. In verband met de vergunningsprocedures zal de realisatie van mestverwerking volgens de organisatie twee tot acht jaar duren. Bleker wil dat probleem tackelen door het vergunningstraject voor het opzetten van mestverwerkingsinstallaties te gaan faciliteren. Daarvoor gaat hij volgens de Nieuwe Oogst in gesprek met provincies en de gemeenten.

Verder voorspeld Cumela dat veel bedrijven in de problemen komen als het mestoverschot niet overdraagbaar wordt. Het verwerken of exporteren van dunne varkensmest is bijvoorbeeld erg kostbaar. Met een vervangende verwerkingsovereenkomsten kan een veehouder die een mestsoort heeft die niet makkelijk verwerkt of geëxporteerd kan worden overdragen aan een andere veehouder.  

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    10° / 4°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    40 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    50 %
Meer weer