Maatregelen antibioticagebruik effectief

Uit het rapport over antibioticagebruik van de Autoriteit Diergeneesmiddelen  (SDa) blijkt dat varkenshouders het antibioticagebruik flink omlaag hebben kunnen brengen. Op meer dan vijftig procent van de zeugenbedrijven en meer dan zeventig procent van de vleesvarkensbedrijven is gebruik lager dan tien DDD/J. Volgens de SDa een signaal dat de maatregelen die deze sector heeft genomen effectief geweest zijn.


De benchmarkindicatoren voor 2012 voor het gebruik van antibiotica zijn door de SDa bekend gemaakt. Boeren vallen in de groene, oranje of rode categorie. Varkenshouders die binnen de groene streefwaarde blijven, hoeven tot 2015 geen extra maatregelen te nemen. Veehouders die in de rode categorie vallen, moeten hun antibioticagebruik drastisch verlagen. Bij bedrijven met zeugen ligt bij vijf procent het gebruik in de rode categorie, en valt elf procent in de oranje categorie. Bij de houderijen met vleesvarkens is dit respectievelijk twee en vijf procent.  Omdat de sector op koers ligt, vindt de SDa het op dit moment niet nodig om een extra verlaging van de bovengrens van de groene categorie door te voeren.


Het gebruik verschilt sterk per bedrijf, een aantal boeren gebruikt veel meer dan gemiddeld. Veelgebruikers worden benaderd voor het maken en uitvoeren van een plan om het gebruik van antibiotica te verminderen. Uiteindelijk kan de SDa gegevens doorgeven aan de Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) die dan een onderzoek kan beginnen en boetes kan opleggen.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer