Nieuw perspectief

Onno van Eijk, senior onderzoeker Wageningen URIk kies voor een nieuw perspectief. Een dikke maand geleden heb ik de knoop doorgehakt: ik ga –na mijn vakantie- vanuit een andere plek werken aan duurzame voedselproductie. Na 14 jaar Wageningen UR wil ik mijn kijk en mijn bijdrage verfrissen. Daarom begin ik aan een nieuwe baan bij Natuur & Milieu. Ook daar richt ik me op een duurzame en volhoudbare veehouderij, maar bekeken vanuit een nieuwe hoek en rol. Ik heb er zin in.

Met die nieuwe bril op kijk ik dan natuurlijk naar de Monitor duurzaam voedsel 2011. Hierin laat het LEI zien dat duurzaam voedsel een van de belangrijkste groeimarkten is in retail en foodservice. Deze groei lijkt stabiel te zijn. We noemen cijfers vaak objectief, maar ook in de beschrijving van deze cijfers is het perspectief van waaruit je er naar kijkt van groot belang. Je kunt het absolute marktaandeel van duurzaam voedsel in de totale markt benadrukken; een kleine 4,5 procent. Daar word ik nog niet meteen warm van. Je kunt ook kijken vanuit groei, en dan zie je wat anders. In een voedingsmarkt die 3 procent groeit is het hoe dan ook een knappe prestatie om een groei van 30 procent realiseren. Elke journalist kiest bij verslaggeving over de foodmonitor zijn eigen gezichtspunt. Een kwestie van perspectief dus.

Ook Annechien ten Have heeft het in haar blog over een perspectief. Ze schrijft: “We zullen SAMEN een nieuw perspectief moeten creëren door SAMEN te kiezen voor een duurzaam verdienmodel voor ALLE schakels in de keten. Kwaliteit en onderscheid zijn dan belangrijk”. Ze doet een beroep op de ondertekenaars van het verbond van Den Bosch om anders naar zaken te kijken, en vooral ook anders te doen. Zonder aandacht voor het verdienmodel is een duurzame keten niet mogelijk. Een duurzame keten bestaat, wanneer alle schakels van consument tot producent een duit in het zakje doen. Duurzaam heeft 5 P’s: People, Planet, Profit, Pigs en Pleasure. En alleen als ze echt alle vijf in alle schakels van de keten gelden, heb je een keten met toekomst; een duurzaam perspectief.

Perspectief vraagt meerdere gezichtspunten. Want met één oor, hoor je geen stereo, met één oog zie je geen diepte en als je Tom-tom maar één satelliet ziet, verdwaal je gegarandeerd. Volgens mij betekent perspectief dus dat je de plek waaruit je dingen bekijkt, regelmatig durft te veranderen. Dat je ook andere gezichtspunten durft toe te laten. Dat je gezichtspunten aan elkaar verbind. Dat zal ik ook blijven doen. Want alleen door vanuit verschillende punten te kijken, zie je de diepte, en zie je toekomst.
Een prettige zomer allemaal!
 


Onno van Eijk
senior onderzoeker Wageningen UR

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer