Mest wordt weer geld waard

Varkenshouder en NVV-regiovoorzitter Willy Wolfkamp is één van de initiatiefnemers van de mestmonitor. Samen met enkele medebestuurders beheert hij de monitor van de regio Salland. Volgens Wolfkamp heeft de monitor zijn waarde al bewezen.


Enkele maanden na de introductie van de mestmonitor is Wolfkamp overtuigd van de prijsdrukkende werking van de monitor. “Varkenshouders hebben zich te lang laten aftroeven door mesthandelaren en akkerbouwers. Het werd tijd zelf de regie in handen te nemen door controle over de mestafzetkosten te krijgen. Varkenshouders hebben immers belang bij lagere afzetkosten.” De NVV-mestmonitor ligt in de praktijk structureel enkele euro’s per kuub lager dan andere mestadviesprijzen. Het veelvuldig invullen van de online-registratie is volgens Wolfkamp een signaal dat de mestmonitor als werkbaar instrument wordt gezien. De regiovoorzitter houdt de registratie nauwlettend in de gaten om te voorkomen dat er vervuiling van data optreedt. “Sterk afwijkende prijzen worden direct nagetrokken door contact op te nemen met de betreffende ondernemer. Meestal is er een goede verklaring en wordt de levering alsnog opgenomen in de monitor. Zo niet, dan wordt deze vanzelfsprekend verwijderd.”


Inzicht
Op basis van de geregistreerde mest en regelmatige contacten met mesthandelaren krijgt Wolfkamp steeds meer inzicht in vraag en aanbod. Zijn medebestuurders fungeren daarbij als voelsprieten in het veld. “Uitgangspunt voor de verwachtingsprijs is het gewogen gemiddelde van de afgelopen week. Vervolgens wordt deze getoetst aan de veldinformatie waarna er een reële richtprijs uitrolt.” Wolfkamp wordt regelmatig door mesthandelaren aangesproken op te lage richtprijzen, maar dit is volgens de voorman onterecht. “We zitten met onze prijs heel dicht tegen de markt aan. De statistieken wijzen dit uit. Uiteraard hebben we belang bij een lage prijs maar we hebben er niets aan een richtprijs onder de marktprijs weg te zetten. Dan ondermijnen we de werking van onze eigen monitor.”


Geld waard
Door het groeiend aantal initiatieven voor mestverwerking merkt Wolfkamp dat de druk op de mestmarkt afneemt. “Varkenshouders lijken doordrongen van het feit dat mestverwerking de enige oplossing is om deze buitensporige kostenpost onder controle te krijgen.” Ze worden daarbij volgens Wolfkamp geholpen door nieuw mestbeleid waarbij agrarisch ondernemers niet méér mest mogen produceren dan ze op eigen grond en via contracten met andere landbouwers en mestverwerkers kwijt kunnen. Veehouders die voldoende grond hebben om de eigen mestproductie af te zetten, worden ontzien. Mest waarvoor vooraf geen afzetruimte wordt vastgelegd, mag niet worden geproduceerd. Wolfkamp: “Hierdoor wordt mestverwerking nog belangrijker. Dit gaat uiteindelijk resulteren in een situatie dat mest weer als grondstof wordt gezien waar afnemers ook voor gaan betalen.”
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer