Gunstige prijsontwikkelingen

Het verschil in financieringsmogelijkheden tussen landen onderling lijkt het verschil te gaan maken in de varkenshouderij. Dat staat in de ‘Visie op Agrarisch’ van ABN AMRO die de dynamiek van een vijftiental agrarische branches in kaart brengt.

Aangescherpte wetgeving
Door de aangescherpte EU-eisen (groepshuisvesting) hebben Europese varkenshouders investeringsverplichtingen. In landen als Nederland en Duitsland kunnen de nodige investeringen worden gedaan, maar veel landen zijn daar door financieringsproblemen niet toe in staat. Zuid-Europa bijvoorbeeld heeft last van de gelimiteerde financieringsmogelijkheden van lokale banken. Ze kunnen daardoor de huidige productie niet in stand houden. De opbrengstprijzen lijken zich hierdoor volgens de ABN AMRO op korte termijn gunstig te ontwikkelen.

Handelsoverschot
De agrarische- en de foodsector zijn met een aandeel van zestig procent in het handelsoverschot van enorm belang voor Nederland. Met een exportwaarde van € 73 miljard liet de agrarifood vorig jaar duidelijk haar meerwaarde zien. De sector kijkt steeds verder buiten de grenzen, ook buiten Europa.

Wereldtoneel
De export naar niet-eurolanden wordt steeds interessanter, omdat op de binnenlandse markt het consumentenvertrouwen laag is en de particuliere consumptie verder is gedaald. Dat geldt ook voor andere EU-landen. De groeiende wereldbevolking en stijgende welvaart doet volgens de ABN AMRO de vraag naar agrarische grondstoffen stijgen. Toch verwacht de bank dat het niet producten van Nederlandse bodem zijn die de wereld gaan voeden, maar dat Nederland een belangrijke rol speelt door onze Know-how en techniek.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer