Meer last van berengeur

Door een genetische afwijking hebben sommige mensen meer last van de reuk die aan berenvlees kan zitten dan andere. Het zou zelfs kunnen dat super-ruikende voedselinspecteurs meer partijen varkensvlees afkeuren dan andere. Dat melden onderzoekers in het wetenschappelijke vakblad Plos One.


Onderzoekers uit de VS en Noorwegen ontdekten dat zeven op de tien mensen beschikken over een neus waarin de geur-receptoren worden aangestuurd door een stel genen die in de waarneming van androsteron zijn gespecialiseerd. Mensen met twee van zulke genen zijn super-ruikers en vaak afkerig van varkensvlees. Mensen met een zo’n gen, of geen enkele ruiken berengeur veel minder goed. Dat de groep van super-ruikers zo groot is, is slecht nieuws voor voorstanders van een castreerverbod bij biggen.


Het zou volgens hoofdonderzoeker Hiroaki Matsunami van het Duke University Medical Center interessant zijn om na te gaan hoeveel super-ruikers er zijn bij volkeren die om geloofsredenen geen varkensvlees eten. Het zou volgens Matsunami misschien ook kunnen zijn dat onder vegetariërs het aantal super-ruikers heel erg hoog is.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer