Grote verschillen arbeidsinzet

De gemiddelde arbeidsinzet bedraagt 7,9 uur per zeug en 1,07 uur per gemiddeld aanwezig vleesvarken. Dat blijkt uit gegevens van het Informatienet van het LEI. De spreiding tussen bedrijven is erg groot. Deels hangt dat samen met bedrijfsomvang: op een groter bedrijf kan arbeid vaak efficiënter benut worden. Maar bedrijven met bijvoorbeeld 2000 aanwezige vleesvarkens vertonen ook een spreiding van 0,7 uur tot 1,4 uur per vleesvarken per jaar.

Arbeid is een belangrijke kostenpost in de varkenshouderij. In de zeugenhouderij is dat 17 procent van de kosten, terwijl dat in de vleesvarkenshouderij 8 procent bedraagt. Op een gesloten varkensbedrijf komt dat neer op 14 procent van de totale productiekosten.

Een hoge productie per uur betekent lagere arbeidskosten per afgeleverde big of vleesvarken. Maar hoe haal je het beste uit je werknemers?En wat kost nou eigenlijk een uitzendkracht? Dat en meer staat in de volgende uitgave van Vakblad Varkens.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer