Huidige prijssysteem ontoereikend

Het huidige prijssysteem in de varkenshouderij biedt volgens de vakgroep Varkenshouderij van LTO Nederland te weinig kansen voor onderscheid bij de afzet van varkensvlees. Daarom moeten er nieuwe wegen worden ingeslagen om bijvoorbeeld los te komen van de reguliere varkensmarkt en spotmarkten. “De focus van de varkensketen moet liggen op duurzaam, kwaliteit, onderscheidend en door vakmensen gemaakt”, vertelt Maarten Rooijakkers in een reactie op het rapport ‘De Nederlandse varkensvleesketen richting 2020: Van speelbal tot speler’.

Het rapport van de Werkgroep Varkensketen is woensdagmorgen overhandigd aan staatssecretaris Henk Bleker. De vakgroep Varkenshouderij van LTO Nederland is blij met de aanbevelingen in het rapport. “Wat ons aanspreekt is de erkenning van het vakmanschap van de Nederlandse varkenshouder, de marktkansen en de conclusie dat in de keten nog veel meer samengewerkt moet worden aan nieuw waarde- verdienmodellen”, vertelt Rooijakkers.

Volgens Rooijakkers schets het rapport voor zowel de zeugenhouderij, als de vleesvarkenshouderij kansrijke strategieën, die ondernemers een duurzaam perspectief bieden. Rooijakkers: “Er liggen prachtige, kansrijke uitdagingen en die moeten we pakken.”

Een van de aanbevelingen is het ontwikkelen van nieuwe premium varkensvleesconcepten.  “Afgelopen jaren zijn de eerste stappen in die richting gezet. We voelen ons door dit rapport gesteund om daar mee verder gaan. Wat ons betreft zouden de supermarkten meer het initiatief moeten nemen. Zij kunnen de trekkracht in de markt aanjagen”, aldus Rooijakkers. Voor de overheid is volgens Rooijakkers vooral een stimulerende en faciliterende rol weggelegd.

Aanleiding voor het rapport was de dioxinecrisis in Duitsland, de structureel slechte rendementen in de Europese en Nederlandse varkensvleesketen en de verslechterende financiële positie van Nederlandse varkensbedrijven.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer