Verbinden

Onno van Eijk - Wageningen UniversiteitVanochtend moest ik vroeg op. Het was carnaval bij de kids op school. Met mijn zuidelijke roots is het dan mijn taak om de verkleedpartij te regelen. Met de oudste was het niet zo’n probleem. Eng schmincken is –met wat witte en rode schminck- al snel goed genoeg. Het verkleden van de jongste had wat meer voeten in aarde. Hij wilde als dummie de mummie. Dus moest ik hem van top tot teen in het verband draaien. En daarmee had ik meteen het onderwerp voor deze blog te pakken. Want verbinden, dat is wel het thema van de afgelopen periode.


Hoe verbind je kennis en ervaring van een dikke honderd heel verschillende melkvee-, pluimvee- en varkenshouders, hun adviseurs en hun introducees met elkaar? Het afgelopen jaar hebben zij allemaal een traject in Het nieuwe veehouden gevolgd. Elke ondernemer heeft daar, met hulp van anderen, zijn eigen plan voor de toekomst op papier gezet. Allemaal hebben ze hun ideeën over een volhoudbare toekomst aangescherpt en vertaald naar keuzes op het eigen bedrijf.


Dat varkenshouders onderling dan van elkaar leren, is misschien nog wel logisch. Maar hoe maak je de verbinding dat je ook over sectoren heen van elkaars ervaringen leert? Want zo heel verschillend zijn de vraagstukken over energie, gezondheid, productonderscheid en dierenwelzijn niet. En ook bij het regelen van de vergunningen en financiering van de vernieuwende plannen, kun je veel van elkaar opsteken. Op 15 maart – tijdens onze netwerkdag Het nieuwe veehouden -moet die verbinding gelegd worden.


En hoe vind je het logische verband tussen zoveel innovatie initiatieven binnen de varkenshouderij? Er gebeurt zo veel binnen deze sector, maar welke lijnen kun je daarin ontdekken? Welke onderwerpen laten we met elkaar misschien nog liggen? Op verschillende plekken wordt gezocht hoe je kennis voor de toekomst verbindt aan de praktijk nu.


Ook in Varkansen -waarbij ik betrokken was- is het steeds weer kijken, hoe je vanuit ingrijpend andere toekomstbeelden de verbinding kunt slaan naar de praktijk van vandaag. Uiteindelijk zit die verbinding in mensen. Het netwerk varkenstoilet dat binnen varkensnet draait vind ik een prachtig voorbeeld. Een stel ondernemers die –samen met het onderzoek- elk op hun eigen bedrijf willen uitvinden hoe je gebruik kunt maken van de zindelijkheid van het varken om emissies te verlagen, gezondheid te verbeteren en welzijn te verhogen.


En uiteindelijk was verbinding ook een thema bij het afscheid van ‘enne bijzondere meens’ in Ysselsteyn. Een topondernemer, -bestuurder en – mens is gestorven. De kerk en het gemeenschapshuis zijn twee dagen lang overvol met mensen die afscheid van hem komen nemen. Zoveel verschillende mensen die allemaal op hun eigen manier hun waardering uitspreken voor de verbindende ondernemer Jan Houben. Hij werd raak getypeerd als peelpionier, als creatieve ondernemer en bovenal als gemeenschapsmens. ‘Zorg dat je altijd verbonden blijft met je omgeving’ zo luidde een les die hij heeft nagelaten. En de uitpuilende kerk en gemeenschapshuis bewezen dat hij dat heeft gedaan. Verbinden werkt!


Onno van Eijk
Senior onderzoeker WUR

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer