Varkensmest voor fruitteelt

Wageningen UR Livestock Research onderzoekt in opdracht van het PVV de mogelijkheden om varkensmest in de fruitteelt af te zetten. De onderzoekers brengen de behoefte aan mestfracties in de fruitsector in beeld en kijken welke producten uit varkensmest bruikbaar zijn.

Win-winsituatie

De plantaardige sectoren zijn voor de varkenshouderij een potentiële afzetmarkt, omdat deze sectoren behoefte hebben aan organische mest. De dikke fractie van gescheiden varkensmest is een goede bodemverbeteraar. In de fruitteelt zijn er volgens het PVV mogelijk ook kansen voor het vervangen van kunstmest en de toepassing van dunne fracties.

Inventarisatie kansen

Via deskresearch inventariseren de onderzoekers de huidige kennis over de toepasbaarheid van varkensmest in de fruitteelt. Zij kijken welke behoeften er zijn en welke producten (met samenstellingen) van varkensmest te maken zijn om hierin te voorzien. Daarnaast inventariseren de onderzoekers welke producten, wanneer, bij welke teelten het best ingezet kunnen worden. De studie wordt in samenwerking met onderzoeksinstelling PPO Fruitteelt te Randwijk uitgevoerd.

Resultaten

Eind maart worden de resultaten in een workshop voorgelegd aan een groep vertegenwoordigers uit het onderzoek, de fruitteelt, varkenshouderij en mechanisatiebedrijven. De resultaten uit deze discussie worden verwerkt in het onderzoeksrapport dat in april uitkomt. Hierin wordt ook aangegeven welke kennis nog ontbreekt..

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer