Je hebt er niets aan…

Cor van DoornVolgens velen wordt 2012 een bijzonder jaar: de Jehova's getuigen voorspellen het einde van de wereld, de Maya's voorspellen een compleet nieuw tijdperk in 2012. Voor de varkenshouderij zal 2012 nog meer dan de laatste jaren in het teken staan van verandering en nog steeds onzekerheid.

Bij voorspellingen van de markt gaat het vaak om geld en dus om prijzen. Ons wordt vaak gevraagd wat de prijzen gaan doen. Bij het maken van een begroting hoort immers een schatting van de kosten en opbrengsten. Eén van de zekerheden van een voorspelling is dat het nooit klopt. Onder die voorwaarde wil ik me wel wagen aan een voorspelling voor 2012.

Voer

Voerkosten bepalen ruim van de kostprijs en zijn dus zeer bepalend. De afgelopen jaren hebben de prijzen van de diverse grondstoffen enorm geschommeld. In de zomer van 2010 zijn de voerprijzen weer gaan stijgen. Vleesvarkensbrok in een jaar tijd van €20 naar €28 100 kilo (+40 procent). Inmiddels is hier ongeveer een euro af. Voor 2012 voorzie ik zeker geen grote dalingen op de grondstoffenmarkt maar juist aanhoudend hoge voerprijzen. Veel varkenshouders verwachten en hopen op een verdere daling. Vanwege de onzekere situatie rond de euro t.o.v. de dollar en de doorstijgende olieprijzen met aanhoudende vraag naar bio-energie, kunnen de voerprijzen nog wel eens hoger worden.

Biggen

Op basis van de dalende zeugenstapel en de huidige kennis van de markt is mijn inschatting dat de biggen gemiddeld €51-53 gaan opbrengen. Dat is ca. €10 meer dan in 2011. In het voorjaar zullen de biggenprijzen verder aantrekken en ruim boven dit niveau uitkomen. In de zomer zijn de prijzen altijd lager, maar dit jaar kan de jaarlijkse prijsdip wel eens meevallen. Momenteel ligt de door het PVE berekende kostprijs op ruim €55.

Varkens

De gemiddelde voerwinst voor vleesvarkens komt in 2011 uit op €68 per plaats. Hiermee komt het 5-jarig voortschrijdend gemiddelde onder de €80. Om in 2012 weer eens boven deze €80 uit te komen is een hoge varkensprijs nodig. Rekening houdend met de ontwikkelingen van de voerprijzen en de biggenprijzen is een varkensprijs nodig van gemiddeld €1,75 per geslachte kg. Dat lijkt erg hoog.

Niets is onmogelijk, maar kijken we naar de huidige prijs en nemen we de seizoensinvloeden mee dan is mijn voorspelling voor de varkensprijzen in 2012:
- 1e kwartaal €1,55
- 2e kwartaal €1,65
- 3e kwartaal €1,75
- 4e kwartaal €1,65
Dat komt neer op een gemiddelde prijs van €1,65.

Samenvattend betekent dit een jaar van relatief hoge prijsniveaus, waarbij de perspectieven voor de vermeerdering en fokkerij op korte termijn wat vriendelijker zijn dan voor de vleesvarkenshouderij. Echter, laat u hier niet door leiden of verleiden. Eén ding is namelijk zeker: het loopt toch anders!

Cor van Doorn
Revarco

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer