Afwikkeling Aujeszky-claim dichterbij

De NVV is een stap dichter bij de afwikkeling van de Aujeszky-claim gekomen. De NVV en de SER ondertekenden daartoe op 12 januari een overeenkomst.

Civiele procedure

De Aujeszky-zaak betreft een civiele procedure, die de NVV voor een vijftal individuele varkenshouders en haar leden in 1999 aanspande tegen het toenmalige Landbouwschap. Het Landbouwschap stelde in de jaren negentig via een heffing een prijs vast voor de destijds verplichte vaccinatie van varkens tegen de Ziekte van Aujeszky. Volgens de individuele varkenshouders en de NVV werden de varkenshouders hierdoor benadeeld, omdat ze niet konden onderhandelen over de prijs van de enting. In 1998 verklaarde het College van Beroep voor het Bedrijfsleven de retributieverordening waarin dit was geregeld onverbindend. 

Uitspraak Gerechtshof 

Het Gerechtshof in Den Haag bepaalde in juli 2009 dat aan de varkenshouders een bedrag moet worden terugbetaald. De hoogte van dit bedrag is het verschil tussen de door het Landbouwschap vastgestelde prijs en de prijs die de individuele varkenshouder (na onderhandeling met de dierenarts) voor de enting zou hebben betaald, vermeerderd met wettelijke rente. In het vonnis van 21 juli 2009 heeft het Hof op basis van een deskundigenrapport de concrete schadebedragen vastgesteld van vijf individuele varkenshouders.
De op 12 januari getekende overeenkomst tussen de SER (vereffenaar van het Landbouwschap) en de NVV bepaalt onder andere dat het onderzoeksbureau RBB Economics in een eindrapport een bindend advies uitbrengt. Het RBB-onderzoek richt zich op het bepalen van de hoogte van het financiële nadeel dat leden en oud-leden van de NVV hebben geleden, doordat ze niet konden onderhandelen over tarieven voor de inenting ter bestrijding van de Ziekte van Aujeszky.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  2° / -2°
  90 %
 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
Meer weer