Stervlees uit Pro Dromi II

Al het vlees dat binnen Good Farming Star wordt afgezet, moet op termijn komen van biggen die zijn geboren in ProDromi II kraamhokken. De meerkosten (twee eurocent per kilo vlees) die daarvoor ten behoeve van het dierwelzijn gemaakt worden, moeten uit de markt te halen zijn. Dat stelde Paul Bens, directeur van DLV Intensief Advies gisteren tijdens het symposium over ProDromi in Wijchen.

Het is even schrikken als blijkt dat een Pro Dromi II kraamhok € 800 extra kost. Omgerekend is het echter maar 2 eurocent per kilo vlees, stelde Bens. “Het mag toch geen probleem zijn om die 2 eurocent extra te vragen voor een loslopende zeug in het kraamhok, als je bedenkt dat er voor extra oppervlakte bij de vleesvarkens gemiddeld zo’n 8 eurocent nodig is.”

Meerkosten doorberekenen in prijs
Bens vindt het van belang om de extra kosten voor een beter welzijn direct te verdisconteren in de prijs. Wat hem betreft moet alle vlees met 1 Ster op den duur uit een dergelijk kraamhok komen. “Dan kun je grote stappen maken in duurzaamheid. Wel is het dan nodig dat de sector met de afnemers lange termijn-afspraken maakt, met ondersteuning van de Dierenbescherming en de overheid. Want is de investering in het kraamhok eenmaal gedaan, dan moet de varkenshouder die in de komende tien jaar terugverdienen. Hij kan niet, zoals bij de vleesvarkens wel mogelijk is door meer dieren te gaan houden, eenvoudig terug naar de oude werkwijze.”

Pro Dromi II niet uitontwikkeld
Nu gaat Bens in zijn berekening uit van het Pro Dromi II kraamhok, zoals het er nu staat met alle easy onderdelen. Dat kost bij nieuwbouw dan € 800 per kraamhok extra, bij verbouw is dat tweemaal zoveel. Het is overigens nog niet gezegd dat het Pro Dromi II hok er zo uit blijft zien, diverse ondernemers hebben er al weer hun eigen ideeën over.

Duidelijk is wel dat het kraamhok voor een loslopende zeug meer ruimte vergt en daardoor duurder is. Alle verschillende onderdelen zijn niet perse nodig om een kraamhok voor een loslopende zeug te maken. Wel zijn er onderdelen die de resultaten kunnen verbeteren en zich daarmee terugverdienen.

Extra onderdelen voor beter resultaat
Het easy baby climate, de omklapbare wand die zorgt voor een goed microklimaat bij de biggen, kost € 160 per hok extra. Dat zijn € 0,36 euro meerkosten per big. Terug te verdienen met één procent minder uitval.

De easy climate (koelwand voor de zeug) kost € 250 extra per hok. Per big is dat € 0,60 extra. Als een zeug hierdoor 0,23 big per worp meer speent is die investering zijn geld waard.

Het zelfvangbiggennest (easy catch) vergt € 100 per hok extra, oftewel € 0,24 per big. Als de ondernemer hiermee 8 minuten arbeid per toom bespaart, of 0,7 procent minder uitval heeft, is dat qua kosten geen probleem.

Bekijk het fotoalbum van het Pro Dromi II kraamhok

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer