Extra maatregelen rond antibiotica

De Nederlandse veehouderij gebruikt op dit moment 32 procent minder antibiotica dan in 2009. Dat schrijven Staatssecretaris Bleker en Minister Schippers aan de Tweede Kamer. Daarmee is de doelstelling om dit jaar een reductie van 20 procent te halen meer dan gehaald. Om de doelstelling van 50 procent reductie in 2013 te halen kondigen de bewindslieden extra maatregelen aan.

De maatregelen zijn gebaseerd op zelfregulering van de sector, maar gaan tegelijkertijd gepaard met scherp toezicht vanuit de overheid. Worden doelen niet gehaald of overtredingen begaan, dan volgen direct maatregelen. De doelstellingen voor de reductie van het antibioticagebruik worden halverwege 2012 nader ingevuld per diercategorie. Dan krijgt iedere diercategorie dus zijn eigen doelstellingen.

Veelgebruikers
De Stichting Diergeneesmiddelen Autoriteit (SDa) krijgt mogelijkheden om het gebruik van antibiotica per sector, per veehouder en per dierenarts te analyseren. Productschappen melden veelgebruikers en veelvoorschrijvers aan bij de nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (nVWA). Daarop kunnen nadere onderzoeken volgen. Bijvoorbeeld of er regels zijn overtreden. De overheid werkt ook aan een model dat vergelijkbaar is met het Deense model waar bedrijven die twee keer het landelijke gemiddelde aan middelen gebruiken publiekelijk een gele kaart krijgen. Zij worden vervolgens verplicht een plan van aanpak te maken. Veehouders die op basis van de normen van de SDa als veelgebruiker te boek staan worden openbaar gemaakt. Ook dierenartsen die onjuist middelen voorschrijven worden direct aangepakt.

Exclusieve 1-op-1 relatie
De overheid scherpt ook de relatie tussen dierenarts en veehouder aan. In de IKB-voorwaarden is nu al een exclusieve 1-op-1 relatie opgenomen. In de toekomst kan een veehouder alleen onder voorwaarden overstappen naar een andere dierenarts. Er is voor deze overstap een opzegtermijn en de veehouder moet onderbouwen waarom hij overstapt. De wisselingen worden ook centraal bijgehouden en er is extra aandacht voor ‘veelwisselaars’. De dierenarts is een belangrijke adviseur wiens adviezen moeten worden opgevolgd. Een veehouder moet zich verantwoorden wanneer hij dat niet doet. De nVWA krijgt in de toekomst ook een toezichthoudende rol op het verplichte bedrijfsgezondheidsplan.

Individuele ontkoppeling
De dierenartsen worden verplicht zich sneller te professionaliseren dan volgens de overheid nu het geval is. Borging van professionaliteit krijgt daarbij veel aandacht. Er volgt geen ontkoppeling van het voorschrijven en verkopen van middelen. Dat voegt niet veel toe en vertraagt het proces, vinden Bleker en Schippers. Er komt wel een individuele ontkoppeling. Voor de verkoop van diergeneesmiddelen heeft de dierenarts straks een aparte vergunning nodig waaraan eisen worden gesteld. Het niet houden aan voorwaarden betekent verlies van vergunning.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer