'Binnen tien jaar levert mest geld op'

Er is nog een kleine tien jaar en een investering van zo’n 150 miljoen nodig, maar dan is de langverwachte situatie bereikt waarin mest een product is waar de agrarische sector geld aan kan verdienen. Die conclusie trekken LTO Nederland en Natuur & Milieu in een gezamenlijk plan. Een unieke samenwerking tussen partijen die elkaar eerder bestreden over dit dossier.

Naast investeringen is er volgens de partijen een daadkrachtige samenwerking nodig overheden, kennisinstellingen, ketenpartijen en de agrarische sector.

Start van de mestverwerking in het plan is mechanische scheiding van drijfmest in een dikke en een dunne fractie. De dunne fractie wordt opgewaardeerd tot mineralenconcentraat en schoon water. Deze technieken kunnen dichtbij het veebedrijf plaatsvinden. De dikke fractie wordt gedroogd en verwerkt tot natuurlijke mestkorrels, al dan niet na vergisting.

LTO en Natuur & Milieu denken dat er enkele tientallen regionale mestverwerkingsinstallaties nodig zijn. Initiatieven daartoe moeten komen van individuele ondernemers of samenwerkende boeren.

Om deze aanpak te laten slagen zijn er volgens het plan een aantal voorwaarden. Er moet een markt komen voor mineralenconcentraten. Er is fysieke ruimte nodig voor de bouw van deze installaties. De sector moet zelf investeren in de omschakeling en er moet een markt komen voor de afzet van duurzame energie.

De aanpak heeft volgens de initiatiefnemers grote voordelen, die verder gaan dan de economische voordelen voor de veehouders. Andeer voordelen: vergroejng van de economie, lokale energieproductuie, werkgelgenheid, minder geur- en ammonikaemissies, minder uitstoot sites/default/files/pdf/integrale%2Bvisie%2Bduurzame%2Bdrijfmestverwaarding.pdfvan broeikasgassen en minder afhankelijkheid van grond- en hulpstoffen.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer