Bleker: Eventueel ingrijpen op grootte individueel bedrijf

Op dit moment ziet staatssecretaris Henk Bleker geen reden om in te grijpen in de schaalgrootte van veehouderijen. Dat gaat in de toekomst waarschijnlijk wel veranderen.

In zijn visie op de veehouderij geeft Bleker aan dat er een wet komt die het mogelijk moet maken op een individuele locatie grenzen te stellen aan de omvang van een bedrijf. Overwegingen die daarbij een rol kunnen spelen: volksgezondheid, sociaaleconomische effecten of ethiek. Hoe die afweging er uit moet zien is nog niet helder. De Gezondheidsraad komt in het derde kwartaal van 2012 met een advies over een beoordelingskader voor de blootstelling aan schadelijke ziektekiemen uit veehouderijen.

In aanloop naar definitieve regelgeving verzoekt Bleker provincies en gemeenten ook in 2012 niet mee te werken aan nieuwe aanvragen voor de bouw van grote stallen waarvoor het nodig is om een bestemmingsplan te wijzigen. Voor sommige bedrijven betekent dat een einde aan de uitbreidingsmogelijkheden. Maar op veel bedrijven wordt de beschikbare ruimte in de huidige vergunningen nog niet benut.

Bij Blekers visie is een rapport gepubliceerd over de grootschalige veehouderij in Nederland. Daaruit blijkt dat het aantal zogenaamde ‘megabedrijven’ (> 300 NGE) tussen 2000 en 2009 is gegroeid van 334 naar 660 bedrijven. Hieronder zijn 335 bedrijven die varkens of kippen houden. Inmiddels telt Nederland 153 bedrijven groter dan 500 NGE, waaronder 100 bedrijven met met varkens of kippen.
In een aantal provincies blijkt ook nog volop ruimte te zitten binnen de huidige milieuvergunningen. In 2009 telde Noord Brabant 402 milieuvergunningen groter dan 300 NGE, waarvan er 118 vergunningen ook daadwerkelijk meer dan 300 NGE bedroegen. In Gelderland zijn 60 van de 182 vergunningen groter dan 300 NGE ook daadwerkelijk benut. In Limburg zijn dat 68 van de 162 vergunningen. In Noord Brabant werd in 2010 gemiddeld 80 procent van de vergunde varkensplaatsen benut.

Kruispunt
Bleker geeft in zijn visie aan dat de veehouderij in Nederland op een kruispunt staat. De maatschappelijke waardering staat onder druk. De staatsecretaris pleit voor een consequente keuze voor duurzaamheid en onderschrijft daarbij de definities zoals die door de commissie van Doorn zijn geformuleerd. Bleker pleit daarbij voor een ketengestuurde verduurzaming van de veehouderij, waarbij de initiatieven uit de markt moeten komen. Hierbij is er een belangrijke rol voor de retail. De aanpak van de commissie van Doorn moet landelijk worden doorgevoerd.

De Rijksoverheid wil in de verduurzaming alleen een rol spelen door duidelijke wet- en regelgeving op het gebied van voedselveiligheid, diergezondheid, dierenwelzijn en milieukwaliteit met handhaving op basis van risico’s. Daarnaast wil Bleker belemmeringen in regelgeving en mededinging waar mogelijk wegnemen en innovaties naar verduurzaming ondersteunen.

De Tweede Kamer praat op 1 december over deze visie.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer