Kringloop pur sang

Eric DoumaDe laatste weken ben ik vooral druk met duurzame energie, omdat het ministerie van EL&I de nieuwe SDE 2012 in de steigers heeft gezet. Ik wil graag even mijn gedachtegang met jullie delen. Hoe laten we het thema duurzame energie renderen voor de varkenshouderij?

Ons varken is een kringloopdier, dus de gedachte van kringloop denken past heel goed bij het varken en zijn omgeving. Een mooi voorbeeld is Christien Meindertsma die met haar boek PIG 05049 aangeeft welke producten er allemaal wel niet van het varken worden gemaakt. Ik denk dat menig hardcore vegetariër toch ongewild een vagetariër is geworden door al die nuttige bestedingen van dit prachtige dier.

Vanuit dat oogpunt moeten we het varken en de varkenshouderij weer in het middelpunt van de kringloop plaatsen. Het eerste wat bij iedereen opkomt, is dat voor menselijke consumptie overbodig voedsel door het varken wordt omgezet naar een nuttig stukje vlees. In mijn optiek moet je ook kijken naar welke mogelijkheden er verder op het varkensbedrijf nog liggen. Waar kun je nog meer uithalen dan nu al gebeurd? Ik licht er één uit, om dieper op in te gaan. Kunnen wij niet veel meer waarde halen uit het dak van onze stallen?

Even een algemeen weetje. Zonder zon geen leven, maar weet u dat in de 40 minuten zonneschijn die de aarde bereikt ongeveer evenveel energie zit als we in een jaar wereldwijd gebruiken. Even omgerekend, de zon levert 5.000 keer de energiebehoefte die we met elkaar nodig hebben.

Het dak van onze varkensstal is natuurlijk bedoeld voor de beschutting van de dieren en om de warmte in de stal te houden. Maar zonnecellen op het dak zouden niet misstaan, 70 m2 van deze PV- cellen leveren 10.000 kWh stroom. De kostprijs van stroom zonder subsidies is momenteel € 0,085 per kWh, maar deze daalt de komende tijd.

En als we achter deze zonnecellen, de warmte nog eens in de grond stoppen om deze later weer op te halen, dan hebben we ook nog een mooie manier van energiebesparing. Op deze manier zijn wij goed bezig met een stukje van de kringloop, namelijk het terugdringen van het gebruik van fossiele energie.

En ons varkenshouderij is dan mooi energieneutraal.
Niet alleen het varken, maar ook zijn omgeving: kringloop pur sang.

Eric Douma
Bestuurder LTO Nederland

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer