Wat levert het mij op?

Van alle tien vragen die ik onderweg krijg, hoor ik negen keer: wat levert het mij op? Zeker nu de saldo’s onder druk staan. Voerwinst, voerkosten per kilo groei, slachtresultaten en productie vragen dan extra aandacht. Is dit echter niet altijd belangrijk, zowel in goede tijden als slechte tijden?

Ook ik ontkwam na de presentatie van de manual “voeding TOPIGS zeugen” niet aan deze vragen. Wat levert het op als ik zeugen op gewichtsontwikkeling en pariteit kan gaan voeren? Moeten de jongere zeugen wel een duurder voer krijgen? Terechte vragen. Het is echter wel belangrijk met welke achtergrond deze vragen worden gesteld. Moet ik moeilijke, lastige en tijdrovende dingen gaan doen om deze adviezen op te volgen? Moet mijn denken over het houden en adviseren van zeugen totaal over de kop?

Het roer moet echt om zowel op advies- als op dierhouderijniveau. Er is ook al veel gebeurd. Andere boxen, groepshuisvesting, kraamhokkken, ventilatiesystemen, licht- en luchtkwaliteit. Noem het maar op. Echter wanneer wij ondanks deze verbeteringen dieren nog niet naar behoefte kunnen voeren, blijven wij altijd een schijnefficiëntie leveren. Denk maar aan die prachtige vleesvarkenstal met te weinig silo’s en het ontbreken van een weegschaal. Of die nieuwe dragende zeugenstal waar ook de dekstal achter zit zodat guste zeugen dragend zeugenvoer moeten eten en flushen echt niet kan. Of opfokgelten die helaas aan vleesvarkensvoer zijn overgeleverd omdat het niet anders kan.

Voer blijft ook in de toekomst de grootste kostenpost van een varken. Verbeter de wereld begin bij jezelf is een al ingesleten kreet. Hij vliegt aan ons voorbij en wij noteren hem al niet meer. Maar ook ik ontkom niet aan deze stelling. Ook mijn adviezen zullen helder en praktisch inpasbaar moeten zijn, zodat een ieder hier mee aan de slag gaat.

Willen wij ons product, biggen, vleesvarkens, opfokgelten, voer, techniek en advies verbeteren, dan zullen wij altijd bij ons zelf moeten beginnen. Immers wanneer wij nut inzien van een advies dan zijn wij vele male meer bereid om te veranderen. Dan blijken ook tijdrovende klussen zoals het wegen van zeugen, biggen of vleesvarkens veel geld op te leveren.

Praktische voorbeelden zijn er genoeg. Ik ken een aantal ondernemers die de dekrijpe gelten zijn gaan wegen bij dekken. Lichtere dieren worden nu later gedekt. De opfokstrategie is aangepast zodat dieren wel het goede gewicht hebben. En ondanks dat het heel lastig was binnen het bedrijf, zijn ze apart geflushd. Uiteindelijk resultaat: een forse stijging in totaal aantal geboren biggen bij de eerste drie worpen. Kortom, een paar vooraf lastige klussen die veel hebben opgeleverd. Zowel financieel als in werksfeer!

Chris Opschoor
Adviseur TOPIGS

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer