Tussen de varkens

John LamersDe GGD wil de afstand tussen stallen en bewoning groter maken. Want o wee, tot wel een kilometer afstand vindt de GGD potentieel ziekmakende bacteriën. Moeten ze dan ook niet op zoek naar potentieel ziekmakende bacteriën rondom ziekenhuizen, scholen, grote flatgebouwen en wat dies meer zij? Ik durf te wedden dat ze die bacteriën vinden.

En naast industrieterreinen, wegen en dergelijke is er teveel kooldioxide, stof en andere ziekmakende stoffen. Dan blijven er in Nederland nauwelijks plekken over om te wonen. En die paar plekken zijn dan vast wel weer beschermd natuurgebied of zo.

Is het wonen in de buurt van varkens, kippen of ander vee nu echt zo gevaarlijk? Ik vraag het me af. Vorige week zag ik op tv een aflevering van Labyrint. Het eerste deel ging over de darmflora van de mens en de grote invloed daarvan op ons welbevinden. En dat je met poeptransplantatie mogelijk wel diabetes en obesitas kunt helpen genezen. Toont maar weer eens aan dat een gezonde darmflora heel belangrijk is voor de mens en natuurlijk ook voor het varken.

Het tweede deel handelde over de hygiëne-hypothese en de invloed van die bacteriën en vooral ook wormen op onze gezondheid. Aan het woord was een parasitoloog van de Universiteit Leiden die vertelde hoe prachtig ze de meeste wormen wel niet vond. In eerste instantie klonk dat vreemd. Maar als je nagaat dat in landen waar mensen veel meer in contact komen met dieren en hun omgeving, er vrijwel geen mensen zijn met allergieën wordt het verhaal al duidelijker.

Hét voorbeeld was een Amerikaan die al jarenlang een chronische darmontsteking had. Geen enkele kuur met welk antibioticum dan ook had gewerkt. Hij toog naar Thailand en liet zich bewust infecteren met zweepwormen van een gezonde tiener. Binnen enkele maanden was de man genezen. De wormen die hij binnenkreeg hebben de overreactie van zijn darmen tot staan gebracht en gezorgd voor een nieuw evenwicht. De parasitoloog waarschuwde dat we nu onze kinderen niet zomaar moeten gaan infecteren met wormen. Maar straks zullen er volgens haar wel middelen komen op basis van de mechanismen van deze wormen.

Ondertussen denk ik dan heel eenvoudig. Waarom zouden we dier en mens weer niet opnieuw dichter bij elkaar brengen en zorgen voor meer contact op jonge leeftijd. Waardoor allerhande allergieën minder zullen voorkomen. Misschien hebben we daarom wel veel meer kleinere locaties nodig (dat hoeft bedrijfsontwikkeling niet tegen te houden).

Dat die bedrijven bacteriën, virussen of wormen verspreiden, zie ik niet als bezwaar. Wel moet een varkenshouder er zorgen dat die ziekteverwekkers niet resistent zijn. Dus nauwelijks antibiotica gebruiken, hooguit bij individuele varkens. En zorgen voor een euthanasieoptie voor zieke dieren die bruikbaar is door de varkenshouder en geaccepteerd wordt door de burger.

John Lamers
Redacteur Vakblad Varkens

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer