Hoeveel beurzen verdient de varkenshouderij?

Peter LoenenDit wordt een verhaal met veel vraagtekens, met weinig antwoorden maar wel met stof tot nadenken.

Ik heb deze column vanmiddag in de auto bij elkaar gedacht. Ik moest van ons kantoor in Vught naar Hardenberg. Een rit van twee uur door een mooi stuk Nederland, het was na de spits en het was mooi herfstweer. Ik had dus een lekker rustig ritje en ik kon dan ook mijn gedachten even laten gaan.

In Hardenberg werd de stand van Varkens K.I. Nederland en TOPIGS opgeleverd. Niet echt spannend, onze standbouwer en ik weten ondertussen wat we van elkaar verwachten. En de stands stonden nog maar kort geleden in Den Bosch.

,,En wat ga je er daarna mee doen?’’ Deze verstandige vraag van mijn vriendin schoot door mijn hoofd ergens voorbij Nijmegen. Het was de nuchtere en ontnuchterende reactie op mijn verhaal dat ik haar vertelde toen ik laatst een keer verlekkerd op koopavond in de computerwinkel naar iPads had staan kijken. Wat is het nut van zo’n mooi speeltje?

Wat heb je vandaag de dag als bedrijf in de Nederlandse varkenshouderij aan twee beurzen binnen drie weken? Los van de kosten, is het nuttig om zo kort achter elkaar beurzen te hebben? Is het oosten van Nederland zoveel anders dan het zuiden? De Evenementenhal in Hardenberg en de Brabanthallen in Den Bosch liggen maar 177 km van elkaar. Als ik in landen als Spanje, Italië of Frankrijk op beurzen ben, zie ik mensen die soms honderden kilometers reizen om naar een beurs te gaan. Heeft een Nederlandse varkenshouder dat er niet voor over? Ik kom er toch ook heel veel tegen op Eurotier in Hannover. Dat is als snel 350 kilometer. De Nederlandse varkenshouder kan en wil het dus wel; een flinke reis maken voor een beursbezoek.

Het is dus blijkbaar de moeite om naar Eurotier in Hannover te gaan. Voor Nederlandse beurzen lijken Nederlandse varkenshouders minder genegen te reizen. Blijkbaar moeten er twee beurzen zijn. Eentje voor het zuiden en eentje voor het oosten. Je kunt natuurlijk beursorganisatoren wel de schuld geven dat ze te veel beurzen organiseren. Maar blijkbaar kan het uit om zo’n beurs te organiseren en is er genoeg interesse. De beursorganisatoren reageren puur op het oude verhaal van vraag en aanbod. Er is vraag; er is genoeg interesse van deelnemende bedrijven om ruimte te boeken en er is genoeg interesse van varkenshouders om de beurs te bezoeken.

Zijn Nederlandse beurzen misschien dan niet aantrekkelijk genoeg? Wel aantrekkelijk genoeg om 60 kilometer te reizen en niet aantrekkelijk genoeg om 120 kilometer te reizen? In de discussie over of er te veel beurzen zijn, is de aantrekkelijkheid volgens mij een factor van belang. Doen we als beursdeelnemers wel genoeg?

Als je simpelweg zegt dat er te veel zijn en dat zoveel beurzen te veel kosten, vergeet je de aantrekkelijkheid er bij te betrekken. Wat is het nut van een beurs? Of het nu vertier, vaktechnisch, commercieel of wat dan ook is, het moet aantrekkelijk zijn om naar toe te gaan. Het moet geen routine voor de bezoeker zijn om naar de beurs te gaan.

Daarom mijn stelling: Als we als Nederlandse varkenshouderij in de breedste zin van het woord een landelijke beurs of ander evenement van hoge kwaliteit kunnen organiseren is er maar één beurs in Nederland: eentje waar mensen zonder problemen 200 kilometer voor rijden. Eentje waar mensen zelfs van ver over de landsgrenzen naar toe reizen zoals in het verleden. Maar we moeten wel innovatief zijn en ook creatief. Met een hal huren, standjes bouwen en mensen uitnodigen kom je er niet.

En mijn reactie op die vraag van mijn vriendin? Ik heb ze gelijk gegeven. Zo’n iPad heeft niet zoveel meerwaarde als je ook al een leuke laptop en moderne telefoon hebt. Maar ja, ik heb ondertussen alweer een keer in de winkel naar die dingen staan kijken. Ook al zijn ze niet nuttig, ze zijn wel mooi, je wilt er gewoon één hebben…. Misschien is dat ook wel het geval met beurzen. Ze zijn niet nuttig, maar een niet te bevatten kracht maakt dat je er toch altijd naar toe gaat.

Peter Loenen
Communicatiemanager TOPIGS

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer