Rotorwasser moet energie besparen

Toepassing van een rotorwasser kan het energieverbruik van luchtwassers verlagen. Dat is de verwachting van Varkens Innovatie Centrum Sterksel.

Varkenshouder Johan Sterken uit Ommen is bezig met de ontwikkeling van een nieuw type luchtwasser: de rotorwasser. Kenmerk van dit systeem is het gebruik van een roterend wasserpakket dat door het waswater heen draait en zich daardoor continu vochtig houdt. Dit in tegenstelling tot reguliere luchtwassers die gebruik maken van pompen om het waswater over het wasserpakket te pompen. Bij de rotorwasser is slechts één lichte elektromotor nodig om het wasserpakket draaiende te houden. Dit moet kunnen leiden tot een aanzienlijke energiebesparing.

Eerste metingen van Wageningen UR laten zien dat dit systeem potentie heeft. Sterksel gaat met steun van het Productschap Vee en Vlees en in samenwerking met het bedrijfsleven kijken hoe dit systeem praktijkrijp te maken. Stalinrichter Nijenkamp in Lemelerveld neemt de rotorwasser in productie. Naar verwachting wordt het prototype eind dit jaar op het bedrijf van Sterken geïnstalleerd.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer