Aandacht voor luchtinlaat

Bij de leveranciers van klimaatapparatuur is er op de Landbouwvakbeurs veel aandacht voor de luchtinlaat in de stal. Varkens pikt er een aantal opvallende zaken uit.  

Altijd dezelfde luchtinstroom
Minder gaatjes in het plafond en een luchtstroomstimulator kenmerken het Air Wave plafond van Custers. Volgens Cor Custers kan hij daarmee altijd zorgen voor hetzelfde stromingspatroon in de stal. Om te beginnen is er voldoende drukverschil nodig tussen de ruimte boven het plafond en onder het plafond.

Dat drukverschil moet volgens Custers zeker 6 Pascal zijn. Custers heeft het aantal gaatjes in het plafond in de loop der jaren steeds verder teruggebracht. Bij te veel gaatjes in het plafond heeft de opstijgende warme lucht van de dieren een te grote invloed op het ventilatiepatroon. Daarnaast helpt de luchtstroomstimulator om het luchtstromingspatroon in de stal altijd goed te krijgen.

De stimulator heeft aan de bovenkant een kleine (regelbare) opening en aan de onderkant een grotere opening. Hierdoor ontstaat onderdruk, waardoor er altijd een deel van de lucht via de luchtstroomstimulator naar beneden stroomt.

De luchtstroomstimulator zit boven de voergang en zorgt er zo voor dat het stromingspatroon in de afdeling altijd zo is als gewenst. Daarnaast is het volgens Custers noodzakelijk om windinvloeden uit te sluiten. Boven het plafond mag wind geen invloed hebben. Om windinvloed te verminderen is het nodig dat de ventilator altijd zorgt voor voldoende onderdruk, zodat de ventilatie altijd de lucht in de afdeling zuigt en niet de wind de lucht in de afdeling drukt.

Het verschil tussen afdeling en centrale ventilatiekanaal moet minstens 25 Pacal zijn.

Luchtinlaat kraamopfokhok
Het dilemma van de luchtinlaat in een kraamopfokhok is simpel op te lossen. Door twee opengewerkte kokers die in elkaar schuiven hebben Vereijken en Inno+ de oplossing bedacht voor het ProDromi kraamhok. Op het moment dat de zeug nog in het hok ligt schuift de binnenste koker een centimeter of vijf omhoog. De lucht kan daardoor onder de voerbak door, naar de neus van de zeug stromen.

Zodra de biggen worden gespeend gaat de zeug uit het hok. De binnenste koker gaat nu een klein stukje omlaag. De verse lucht komt nu bovenaan bij de afscheiding tussen biggennest en kraambox uit de koker. De binnenkomende lucht wordt daarbij eerst nog gekoeld op opgewarmd voordat hij de afdeling in komt. Een goede verdeling van de lucht is nu in alle omstandigheden te waarborgen.

Het klimaat in het ProDromi kraamhok houdt sowieso al rekening met de verschillende wensen van zeug en big. De biggen hebben vloerverwarming in het biggennest en de zeug juist koeling op haar ligplaats. Langs de wanden is ook een verwarming ingebouwd, met de kantelbare wand die zorgt voor een prima micro-klimaat voor de pasgeboren biggen.

Klimaat en voercomputer gekoppeld
Door het aanpassen van de voerhoeveelheid per hok, wijzigt zonder extra werk ook de instelling van de klimaatcomputer van Fancom. Data-sharing bespaart werk en voorkomt fouten. Bij het afleveren van de kopvarkens uit een hok wijzigt een varkenshouder meestal wel direct het aantal dieren dat in dat hok ligt. De voercomputer past daarmee dan automatisch de voerhoeveelheid aan. Maar een verandering van aantal dieren heeft ook invloed op de klimaatinstellingen. Dat moest een varkenshouder tot nu toe altijd apart doorgeven en dat gebeurde niet altijd.

Door de koppeling van de voercomputer aan de klimaatcomputer hoeft dat niet meer. De klimaatcomputer krijgt de gegevens van de voercomputer (en andersom) en wijzigt de klimaatinstellingen vanzelf. Dit soort koppelingen zal zich in de toekomst verder uitbreiden volgens Geert-Jan Camps van Fancom. In de toekomst komen er op de klimaatregelaar in de afdelingen alleen een paar knoppen waarop de medewerker dan kan aangeven wat er gebeurt. Bijvoorbeeld schoonmaken, opleggen van biggen en dergelijke. Vanuit de centrale computer wordt dan geregeld wat de instelling van ventilatie verwarming moet zijn.

Schone lucht naar binnen
Filteren van de lucht die binnenkomt. Dat lijkt het ultieme middel om ziekten buiten te houden. In de Verenigde Staten neemt het een grote vlucht volgens de Ruud Poppelaars van Filtech Nederland. Het bedrijf levert al jarenlang filters in allerhande mate van filtering, van grof tot heel fijn. In de landbouw zijn tot nu toe vooral de grofstof filters in gebruik, bijvoorbeeld om te voorkomen dat een ventilatieplafond verstopt.

Om ziektekiemen buiten te houden zijn echter fijnstofilters of zelfs hepa-filters nodig. De prijzen van dergelijke filters variëren van € 60 (fijn stof) tot € 120 (hepa) voor een filter dat 3450 kuub kan doorlaten. Dat is geschikt voor bijna 60 vleesvarkenplaatsen. Er komt nog een paar euro bij voor een grofstof filter zodat het fijnstof filter langer meegaat. Voor een goede werking blijft het wel nodig om de filters iedere twee jaar te vervangen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer