Stallenwedstrijd voor een beter imago (4/6)

De manier waarop stallen in het landschap staan, spelen een belangrijke rol bij het imago van de sector. Daarom schreef rijksadviseur voor het landschap Yttje Feddes een wedstrijd uit getiteld ‘een mooie nieuwe varkensstal’. Vijf teams ontwierpen zes stallen. Een overzicht van de inzendingen.

Inzending team Noord-Holland

Ecovar - Inside Out

Noord-Holland

Ecovar in Schagen heeft al het drie-sterren- keurmerk en doet er nu een schepje bovenop: meer ruimte per varken, gescheiden rust- en voeder- en mestruimtes en veel afleidingsmateriaal. De stallen voldoen aan alle milieueisen voor een biologische varkensboer. Stro zorgt voor verwarming; het dijkelement buffert warmte voor de winter en koeling voor de zomer; zonnepanelen voorzien in energie; regenwater wordt gebruikt als schoonmaakwater. Ecovar is onderdeel van een 100 procent gesloten kringloop waarbij de mest aardig wat opbrengt.

Eigenaar Jan Wennekers wil laten zien hoe mooi zijn beroep is. Een varken is leuk om naar te lijken, een varkensboerderij is mooi, een varkensboerderij maakt landschap, stelt hij. Varkensvlees van biologische varkens is lekkerder en levert tweeënhalf keer zoveel geld op. Het varken houdt ervan buiten te zijn en dat is nog gratis ook. 

Vanuit deze aannames wordt Ecovar ontworpen volgens een prototypische toolkit die bestaat uit 15 elementen die, in meer of mindere mate, bij elke Nederlandse boerderij voorkomen. Hoe meer elementen uit de toolkit worden ingezet des te groter de kwaliteit. De toolkit kan ook worden ingezet bij gefaseerde bouw.

Eén zo’n element is bijvoorbeeld het gegeven dat Nederlandse boerenbedrijven familiebedrijven zijn die aan de openbare weg liggen, met een familiehuis. De nieuwe landschapsstallen liggen om het huidige complex een eigentijds boerderijensemble.

Verschillende uitloopgebieden zoals een poel, een berenbos, een strobed en een wei naast koeien en kippen, worden ingezet om een gevarieerd landschap te creëren.

De toolkit bevat een landschapsstal die zich richting het erf opent. Hier kunnen de varkens in en uit lopen, in het zicht en goed beschut. Naar buiten toe richt de dijkstal zich op het landschap. De bestaande stallen worden aan de voorzijde voorzien van pronkgevels met regionale kenmerken.

Het hoogteverschil van de landschapsstal biedt uitzicht en creëert afstand. Zo ontstaat plek voor een skybox waar het publiek de varkens buiten kan zien lopen, terwijl de boer efficiënt kan werken. Silo’s worden geïntegreerd in de binnenzijde. De voorzijde van de stallen aan de openbare weg wordt gebruikt als uitloopgebied voor de varkens, het gezicht van de boerderij.

Door met een groeiscenario te werken kan de boerderij verder groeien, zonder haar eenheid te verliezen.

Bekijk de inzendingen van de andere teams:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer