Stallenwedstrijd voor een beter imago (1/6)

De manier waarop stallen in het landschap staan, spelen een belangrijke rol bij het imago van de sector. Daarom schreef rijksadviseur voor het landschap Yttje Feddes een wedstrijd uit getiteld ‘een mooie nieuwe varkensstal’. Vijf teams ontwierpen zes stallen. Een overzicht van de inzendingen.

Inzending team Brabant

Landgoed Henst - Het gezicht van innovatie

Brabant

Landgoed Henst in Zeeland vindt zijn inspiratie in de Romeinse villa Rustica, bestaande uit hoofdgebouw en bijgebouwen, die het centrum vormde van een uitgestrekt landbouwgebied.

Dankzij de decentraal gelegen oprijlaan fungeert het moderne landhuis van eigenaar Harry Henst als blikvanger voor de bezoeker die langs een natuurlijk aangelegde vijver tussen de stallen, bij het bezoekerscentrum uitkomt. De vijver dient tevens als helofytenfilter èn opvang voor overtollig water.

De verbrede hoeken op het carrévormige dijklichaam geven ruimte aan de logistieke stromen rondom het complex. Aan de noordzijde heeft het stallencomplex een entree van waaruit het dieren- en goederentransport plaatsvindt.
Een robuuste kapvorm koppelt de twee bestaande stallen aan elkaar. Om daglicht in de stal toe te laten worden delen van de kappen opgetild. De ontstane openingen van 10 bij 10 meter fungeren als lichthappers.

Dezelfde openingen worden ook doorgezet in de drachtige zeugenstal waar voersilo’s in de lichthappers kunnen worden geplaatst. Aan de kopse zijden van de vleesvarkensstallen kunnen ze worden gebruikt als uitlaat voor de luchtwassers.

Bekijk de inzendingen van de andere teams:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer